Полифенолите са съединения, за които вероятно сте чували. Те често се споменават от медиите като ключови елементи в най-новите суперхрани. Причината, поради която червеното вино и тъмният шоколад се считат за „полезни за вас“, е високото им съдържание на полифеноли.
Въпреки широката им популярност, преди да започнете да консумирате суперхрани е полезно да отделите малко време, за да разберете по-детайлно какво представляват полифенолите. Нека разгледаме подробно какво представляват самите полифеноли, къде можем да ги намерим и какви са потенциалните им ползи за здравето.
Какво представляват полифенолите?
Полифенолите са естествени съединения, които се срещат в растителни продукти като семена, плодове, подправки, бобови култури и зеленчуци. Тези съединения са отговорни за разнообразните цветове на растенията и играят важна защитна роля, предпазвайки растенията от вредители, инфекции, токсични химикали и ултравиолетова радиация. Освен това полифенолите помагат на растенията да се справят с оксидативния стрес, който е резултат от образуването на вредни молекули по време на нормалните химични процеси в тях.
Видове полифеноли
Полифенолите са групирани в четири класа съединения въз основа на тяхната химична структура.
- Фенолни киселини
Фенолните киселини са химични съединения, които се срещат в изобилие в растителните храни. Те се отличават с лесно абсорбиране през стените на червата. Тези съединения се откриват в хранителни продукти като чай, царевица, различни зърнени култури, сливи, грозде, горски плодове, червено вино, киви, сливи, ябълки и череши.
- Стилбени
Стилбените са клас полифеноли, които обикновено се синтезират от растенията като реакция към увреждане. Тези съединения не се срещат често в човешката диета. Един от най-известните стилбени е ресвератролът. Основните хранителни източници на ресвератрол включват червено грозде, фъстъци и някои видове горски плодове.
- Лигнани
Лигнаните представляват фитохимикали, които се намират в редица храни, включително плодове, зърнени храни, водорасли, бобови растения, зърнени култури и някои зеленчуци. Най-богатият естествен източник на лигнани е лененото семе.
Някои от лигнаните са фитоестрогени – растителни съединения, известни със способността си да имитират действието на естрогена в човешкото тяло.
- Флавоноиди
Флавоноидите са растителни съединения, отговорни за ярките цветове на плодовете, листата, цветята и зеленчуците. От 8000 полифенола, които са идентифицирани в растителни храни, 4000 от тях са в класа на флавоноидите.
Категории флавоноиди
Съществуват шест подгрупи флавоноиди. Всички тези химични съединения се откриват в растенията и се свързват със здравословните им ползи. Те са известни със своите антиоксидантни свойства, които помагат за защита на клетките от вредните ефекти на свободните радикали.
- Флавонолите се намират предимно в кората на плодовете и зеленчуците. Кверцетинът, който е представител на този клас химични съединения, се среща в храни като чай, зеле, грозде, лук, ябълки, маруля и домати. Флавонолите се използват от растенията като естествени средства за защита от вредни насекоми.
- Флаваноните се откриват в цитрусовите плодове като лайм, лимони, портокали и грейпфрут и се свързват с противовъзпалителни свойства.
- Флаванолите, наричани и катехини, се намират в храни като какао, грозде, личи, черен чай, зелен чай и ягоди.
- Антоцианините предават червени, сини и лилави цветове на растенията и се откриват главно в горски плодове, червено грозде и червено вино.
- Изофлавоните се откриват в бобови растения като соя, фъстъци и нахут. Те притежават способността да помагат за поддържането на баланса на естрогена в тялото.
Ползи за здравето от полифенолите
Ползите за здравето от полифенолите са свързани с тяхната способност да подпомагат устойчивостта на стрес и да защитават клетките от увреждания. Тези съединения разполагат с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които играят ключова роля в този процес. Растенията използват полифенолите, за да защитят собственото си здраве, а консумирането на тези съединения може да предостави сходни ползи и за човешкото здраве. Нека разгледаме някои от потенциалните ползи за здравето от полифенолите.
- Помагат за регулиране на кръвната захар
Полифеноли като кверцетин, ресвератрол и ферулова киселина могат да балансират нивата на кръвната захар чрез разнообразни механизми, като блокират абсорбцията на глюкоза в червата или променят начина й на усвояване в тялото.
Известно е, че полифенолите, особено кверцетинът в лука, демонстрират силен антидиабетичен ефект. Феруловата киселина – полифенол, който се среща в голямо количество в различни зеленчуци влияят положително върху усвояването на глюкозата и подобряват полезното действие на антидиабетичните лекарства.
Известно е, че ресвератролът може да намали секрецията на инсулин и да забави развитието на инсулинова резистентност. Изследванията върху ресвератрола също показват, че той може да предотврати диабетични промени в бъбреците, известни като диабетна нефропатия.
- Сърдечно-съдово здраве
Полифенолите имат положителен ефект върху сърдечно-съдовото здраве. Тези съединения могат да помогнат за защита на клетките от увреждания, предизвикани от свободните радикали. Чрез този процес полифенолите могат да предотвратят атеросклерозата – състояние, при което се образуват плаки в артериите. Тези химични съединения могат да намалят възпалението и да предотвратят слепването на тромбоцитите, които се събират, за да образуват кръвен съсирек. Така полифенолите допринасят за подобряването на сърдечно-съдовото здраве.
Кверцетинът може да предотврати разкъсването на атеросклеротичните плаки, което предшества образуването на кръвни съсиреци. Катехините, които се срещат в чая, се противопоставят на измененията в клетките на артериалните стени, което вероятно забавя образуването на плаки. Изследвания върху катехините, съдържащи се в черния шоколад, показват, че тези полифеноли могат да помогнат за увеличаване на нивата на HDL („добрия“ холестерол).
- Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства
Антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на полифенолите, по-конкретно на ресвератрола, са обект на голям брой научни изследвания. Ресвератролът проявява антиоксидантно действие, което може да помогне в предотвратяването на увреждането на клетките, предизвикано от свободните радикали. Този антиоксидантен ефект играе важна роля в понижаването на риска от развитие на различни видове рак.
Освен това, ресвератролът може да помогне и в борбата с възпалението. Възпалението е свързано с множество хронични заболявания и се смята, че ресвератролът има потенциал да намали възпалителните процеси в организма.
- Защитно действие върху мозъка
Полифенолите предлагат защитно въздействие върху мозъка, тъй като имат способността да преминават през кръвно-мозъчната бариера, която регулира проникването на вещества в мозъка. Научните изследвания показват, че полифенолите играят съществена роля в забавянето на появата на болестта на Алцхаймер. Подробни изследвания разкриват, че феруловата киселина, съдържаща се в царевичните трици, може да бъде полезна при болестта на Алцхаймер, благодарение на своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Доказано е, че катехините изпълняват терапевтична роля в лечението на болестта на Паркинсон поради своята антиоксидантна активност.
- Насърчаване на здравето на костите
Полифенолите могат да забавят намаляването на костната минерална плътност, което често води до остеопороза. Приемът на добавки с изофлавони може да спомогне за предотвратяване на загубата на костна маса, която е характерна за напредването на възрастта. Консумирането на широк спектър от полифеноли чрез храна или добавки, може да бъде благоприятен начин за подобряване на цялостното здраве и намаляване на риска от развитие на различни здравословни състояния. Това може да бъде от полза и за здравето на костите, като помага за запазването на костната плътност и предотвратява развитието на остеопороза.
- Облекчава симптомите на алергия
Полифенолите показват потенциал да облекчават алергичните симптоми. Изследванията показват, че те имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да намалят реакциите при алергии. Някои полифеноли, като кверцетин и епигалокатехин-3-галат (EGCG), се свързват със забавянето на хиперчувствителността на имунната система и намаляването на възпалителните процеси, които могат да подобрят отговора на организма при алергични реакции.