Дефицит на ДАО е състояние, при което е променен метаболизма на приетият с храната хистамин, което се проявява когато Диамин Оксидаза (ДАО) ензима е с намалена активност, с други думи когато поради някаква причина (генетични нарушения, заболявания и консумация на определени лекарства) е налице значителен дефицит във функционалната активност на главния ензим участващ в метаболизма на хистамин.
При здравите хора хистамина от приеманата храна се разгражда от ензима Диамин Оксидаза (ДАО), но при хора с ниска активност на този ензим съществува риск от натрупване на хистамин в плазмата, състояние известно като „хистаминова непоносимост“. Този термин днес се смята за опростена концепция на реалния проблем. Учените вече са демонстрирали степента на важност на дефицит на DAO и по-голямото му разпространение сред населението. Високите нива на хистамин циркулиращ в кръвта всъщност не са форма на непоносимост, а на мълчаливо натрупване, при което не се наблюдава времева връзка между консумацията на храни с високо съдържание на хистамин и проявата на съответните симптоми.
Диференциация на неблагоприятните ефекти
За разлика от хранителната алергия, появата на симптоми или неблагоприятни ефекти не е свързана с приема на специфична храна. Проблемите могат да бъде свързани с голямо разнообразие от храни с различно съдържание на хистамин, също могат да се появят дори след консумацията на продукти с ниски нива на хистамин. Това налага значителни затруднения при установяване на максимална поносима доза. Всъщтност сред специалистите няма ясен консенсус за тази стойност.
Стойностите, които варират от 50 мкг хистамин (в една чаша вино, 125мл., например) до 60-75мг, са посочени като причинители на симптоми на ДАО дефицит.

Симптомите, произтичащи от дефицит на ДАО са много разнообразни и представляват често срещани хронични патологии в съвременното общество.
Ето защо са необходими незбавни изследвания и медицински обосновки по отношение на неговия произход и препоръки за евентуални промени в храненето.
Най-често срещаните симптоми, получени от ДАО дефицит
Не е необходимо всички симптоми да се проявяват. При повечето пациенти с ниска активност на ДАО средно се проявяват три от симптомите, като мигрената е преобладаваща:
20% от пациентите изпитват 1 или 2 от свързаните симптоми, 41,3% от пациентите изпитват 3 или 4 от симптомите и 33,8% изпитват повече от 5.
Най-често срещаните симптоми, получени от дефицит на ДАО са:
- Мигрена и други съдови главоболия
- Стомашно-чревни нарушения, особено тези свързани със Синдром на раздразненото черво, като запек, диария, чуство за ситост, газове или подуване
- Кожни нарушения като суха кожа, атопична кожа и псориазис
- Болки в меките тъкани най-често диагностицирани като фибромиалгия
- Хронична умора
- В детска и юношеска възраст, дефицитът на ДАО е свързан с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD)
- Бронхиална астма, хрипове, респираторни проблеми
- Пътя на хистамин в тялото
- При метаболизма на хистамина той трябва да бъде разграден от ензима DAO, за да се превърне в N-ацетил алдехид имидазол. При ниска активността на ензима в чревните лигавични клетки на този етап от абсорбция, се получава натрупване на амин. Ниската ензимна активност причинява концентрация на хранителен хистамин, която при здрав организъм се счита за нормална, но при дефицит не може да бъде метаболизирана. Това предизвиква трансепителна пермеация на екзогенния хистамин.
- По този начин хистаминът навлиза в кръвта, увеличавайки плазмента си концентрация, и веднъж стигнал до там той се разпространява в цялото тяло.