Описание и симптоми на консумация на алкохол
Махмурлукът е общо неразположение, което може да се прояви чрез набор от симптоми (физически и психически ефекти) и се появява часове след прекомерна консумация на алкохол.
Физическите симптоми включват умора, главоболие, висока чувствителност към светлина и звук, зачервени очи, мускулна болка и сухота в устата. Може да се наблюдава и повишаване на симпатиковата активност (повишаване на систолното налягане, тахикардия, тремор и изпотяване). На стомашно-чревно ниво може да има стомашна болка, гадене и повръщане.
Приемът на алкохол влияе на невротрансмитерите като хистамин, серотонин и глутамат, които контролират съня на будния цикъл. Най-общо казано, приемът на алкохол води до намаляване на латентността на съня и REM съня и увеличаване на съня с бавна вълна. Сложните взаимодействия между приема на алкохол и съня могат да имат директни последици за когнитивните и психомоторни показатели. Психичните симптоми включват замаяност, световъртеж, когнитивни промени (намаляване на вниманието и концентрацията) и промени в настроението (депресия, тревожност, раздразнителност).
Причината за махмурлука се намира в някои остатъчни вещества, които се генерират едновременно с процеса на прием на алкохол. Това са преди всичко метанол, ацеталдехид, различни полифеноли и най-вече хистаминът. Именно тяхното наслагване води до физическите и психически симптоми на махмурлука.
Алкохолът и функционирането на човека
Описана е връзка между вредните въздействия от консумацията на алкохол на ниво психомоторна ефективност, както и когнитивни и психологически ефекти върху физиологията на съня, причинени от приема му. Раздробяването на съня (което понижава качеството му) поради нощния прием на високи дози алкохол и последващия махмурлук са свързани с висока дневна сънливост на следващия ден, с отрицателни ефекти върху вниманието, паметта, способността за концентрация и психомоторното представяне.
Тези симптоми могат да доведат до сериозни проблеми за социално-икономическите и здравните проблеми.
Прекомерната сънливост през деня, намаляването на психомоторните показатели и познавателния капацитет могат да доведат, наред с други, до увеличаване на броя на произшествията и / или пътните инциденти, увеличаване на отсъствията, както и междуличностни конфликти. Това включва големи икономически и социални разходи, които не бива да се подценяват.
Тези последствия са много по-драматични, ако се вземе предвид, че много важна част от популацията, която страда от тези симптоми, многократно се открива в академична възраст. Излишно е да казвам, че познавателната функция и паметта са от съществено значение за развитието на ежедневните дейности на ученето.
Дефицит на хистамин и DAO в етиологията на ефектите от острия прием на алкохол
Известно е, че прекомерният прием на алкохол води до повишаване на нивата на циркулиращия хистамин, поради факта, че алкохолът причинява:
- Намаляване на количеството на ензима диаминооксидаза (DAO) в чревната лигавица дори при здрави индивиди без дефицит на генетични ензими.
- Инхибиране на активността на DAO, тъй като метаболитът ацеталдехид (алкохол) се конкурира с метаболитите на хистамина чрез алдехид дехидрогеназа (който също участва в разграждането на хистамина). Последицата от тази конкуренция е, че метаболитите на хистамина се натрупват и евентуално инхибират DAO.
- Увеличаване на отделянето на хистамин от мастоцитите на червата, което би допринесло за генерирането на увреждане на чревната лигавица.
Ендогенният хистамин е биогенен амин, който действа като невротрансмитер и участва в локални имунни реакции. Синтезира се предимно в неврони на централната нервна система, в мастоцитите и ендотелните клетки. Разгражда се от Diamine Oxidase (DAO), който се синтезира в бъбреците, червата и плацентата.
Ензимът диаминооксидаза (DAO) и хистамин: нов биомаркер за предотвратяване на ефектите от консумацията на алкохол
Екзогенният хистамин, който се съдържа в храните, които ядем, може да премине през чревния епител и да стигне до кръвта. Чревният епител също произвежда DAO, който разгражда голяма част от този екзогенен хистамин, предотвратявайки асимилацията му. В допълнение, някои храни стимулират ендогенен синтез на хистамин, като по този начин променят циркулиращите нива на хистамин.
Високите нива на циркулиращ хистамин поради намаляване на способността за разграждане на хистамина могат да причинят синдром, характеризиращ се с коремна болка, главоболие и / или мигрена, копривна треска, тахикардия, хипотония, мускулна болка и респираторна обструкция.
Предотвратяване на ефекта на алкохола с добавка на ензим диаминооксидаза (DAO)
Проучванията на DR Healthcare показват, че поне в голяма степен вредните ефекти на махмурлука са резултат от повишените нива на хистамин в кръвта, предизвикани от приема на алкохол чрез инхибиране на ензимната DAO активност. Въз основа на това минимизирането на това увеличение на циркулиращия хистамин чрез усилване на действието на ензима DAO отстранява или поне намалява симптоматиката на махмурлука.
Добавките с DAO действат като допълващи ензима, когато функционалната му активност е намалена чрез инхибиране, индуцирано от приема на алкохол. Това позволява правилния метаболизъм на екзогенния хистамин.
Следователно, приемът на DAO добавки преди хранене, придружено с алкохолна напитка, увеличава количеството на активния DAO в тънките черва и способността за разграждане на погълнатия хистамин, въпреки че част от ензима е блокиран от прекомерния прием на алкохол заедно с храната.
Спадът в нивата на циркулиращия хистамин води до намаляване на симптоматиката на махмурлука. Така се намалява вредното въздействие върху архитектурата на съня и поведенческите, когнитивните и психологическите изменения, свързани с острия прием на алкохол.