Дефицитът на DAO ензимите е една от най-честите причини за непоносимост към хистамин. Химиното съединение диамин оксидаза DAO е отговорно за разграждането на хистамин в човешкото тяло. Когато организмът не може да го разгради, възниква натрупване на хистамин и човек изпитва неприятните симптоми на хистаминова непоносимост.
Наред с приема на хранителни добавки, съдържащи DAO, има някои лесни стъпки, които могат да ви помогнат да преодолеете това състояние по естествен път. Някои промени в хранителните ви навици също могат да насърчат поддържането на здравословните нива на DAO ензими.
Преди да преминем към решения, нека да разгледаме какво представлява непоносимостта към хистамин и каква роля играе ензимът DAO при повлияването на нивата на хистамин.
DAO ензимите и непоносимостта към хистамин
Изследванията показват, че най-малко 1 процент от световното население страда от непоносимост към хистамин и почти 80% от тях са жени. Хистаминовата непоносимост възниква поради свръхпроизводството и натрупването на хистамин в тялото и невъзможността да се разгради. Това може да причини редица симптоми, които наподобяват алергичните реакции и водят до нарушения на храносмилателния тракт (IBS), хрема, мигрена и астма. Въпреки че може да се диагностицира чрез консултация с лекар, състоянието често остава скрито, а симптомите се лекуват погрешно.
И така, как да разберете дали това е основната причина за вашата непоносимост към хистамин?
Дефицит на диамин оксидаза: често срещани причини
Когато тялото ви трябва да намали нивата на хистамин, то се нуждае от два естествено срещащи се ензима, известни като DAO ензим и хистамин N-метилтрансфераза (HNMT). Ако тези ензими не са налични или ако тялото ви не може да произвежда достатъчно, това може да причини натрупване на хистамин.
Има няколко фактора, които могат да причинят дефицит на DAO, включително:
- Генетично наследство – Хората могат да притежават генетична мутация, която води до дефицит на ензима диамин оксидаза.
- Медикаменти – както лекарствата с рецепта, така и лекарствата без рецепта могат да допринесат за намаляване на нивата на ензима диамин оксидаза в организма.
- Хормонален дисбаланс – Дисбалансът в естрогена и прогестерона може да повлияе на много от нормалните функции на тялото, включително на нивата на хистамин.
- Стомашно-чревни разстройства – Разстройства като синдром на раздразнените черва (IBS), болест на Крон, улцерозен колит, цьолиакия и свръхрастеж на бактерии в тънките черва – всички те могат да допринесат за протичане на възпалителни процеси в тялото. Тези състояния често причиняват симптоми като непоносимост към хистамин и засягат способността на тялото да произвежда подходящи количества от ензима DAO.
- Недостиг на хранителни вещества – дефицитът на B6, витамин C, цинк или мед може да ви изложи на риск или да допринесе за дефицит на DAO.
- Консумиране на богата на хистамин храна – Някои храни могат да потиснат функционирането на ензима DAO или да допринесат за симптомите, като претоварват тялото с повече хистамин, отколкото вашите ензими могат да разградят.
- Алкохол – Алкохолът е много мощен инхибитор на ензима DAO, като по този начин допринася за повишаването на хистамина в организма.
Дефицитът на DAO може също да засегне множество органи (бели дробове, кожа, сърдечно-съдова система, мозък, стомашно-чревен тракт и т.н.), което води до множество допълнителни симптоми. В зависимост от тежестта на дефицита, тези симптоми могат да се появят след консумация на определени храни.
Също така е важно да се отбележи, че симптомите не винаги се появяват веднага. Може да отнеме цял ден, докато тялото ви натрупа големи количества хистамин. Така че храната, която сте яли сутринта, може да причини сънливост или сърбеж по кожата, които изпитвате вечер.
Именно поради тази причина е трудно да се определят отключващите фактори при хистаминова непоносимост. Много хора прибягват до елиминационна диета (консумация на храни с ниско съдържание на хистамин), за да идентифицират тригерите на непоносимост към хистамин и да разбират кои храни трябва да избягват.
6 начина за естествено увеличаване на DAO ензимите
Към днешна дата има много проучвания, посветени на предотвратяването на дефицита на DAO в тялото. Изследователите дори са идентифицирали възможности за потенциално предотвратяване и дори обръщане на непоносимостта към хистамин. Нека разгледаме кои са начините, чрез които можем да повишим ензимите DAO в нашето тяло по естествен път.
- Диета с ниско съдържание на хистамин
Скорошно проучване установи, че промяната на диетата е първата стъпка за намаляване на симптомите, свързани с непоносимост към хистамин. Като елиминирате храните с високо съдържание на хистамин от вашата диета, вие позволявате на тялото си да навакса и преработи количеството, което вече е налице. Въпреки че намаляването на освобождаването на хистамин не увеличава директно ензима DAO, то дава на тялото ви почивка от възпалението, за да позволи на ензима DAO да навакса и успокои неприятните симптоми.
- Балансирайте приема на мазнини
Повишеният приема на Омега-9 мастни киселини – мононенаситени мазнини, основен източник на олеинова киселина, действа благоприятно върху здравето. Например, зехтинът може да увеличи освобождаването на ензима DAO в кръвта с до 500%.!
Олеиновата киселина понижава кръвното налягане, особено когато се консумира като част от диета в средиземноморски стил. Междувременно е установено, че възпалителната арахидонова киселина – полиненаситена омега-6 мастна киселина, открита в карантията, тлъстото червено месо и млечните продукти, причинява най-голямо увеличение на хистамина в сравнение с други храни.
Намаляването на количеството Омега-6 във вашата диета – вида, който се съдържа в преработените храни и растителните масла – като същевременно увеличите количеството Омега-3 мастни киселини (включително мазна риба, морски дарове), които ядете, намалява възпалението и намалява симптомите на непоносимост към хистамин.
- Консумирайте повече протеини
Процесът на смилане на протеини до голяма степен е отговорен за освобождаването на ензима DAO в червата. Това помага на тялото ви да се справи с погълнатите амини и хистамини, като същевременно предотвратява натрупването на хистамин в тялото.
Ето защо е важно да се ядат чисти, здравословни протеини. Потърсете храни, богати на органични протеини и пресни морски дарове, за да увеличите DAO активността.
- Поддържане на добро здраве
Както споменахме, по-голямата част от DAO се произвежда в червата. Следователно, насърчаването на здравето на червата и поддържането на чревните бактерии чрез употребата на пробиотици осигурява важна основа за намаляване на симптомите на хистаминова непоносимост. Пробиотиците са в състояние да увеличат DAO, тъй като допринасят за здравословното състояние на храносмилателния тракт и поддържане на полезните чревните бактерии.
- Приемайте витамини
Недостигът на цинк, мед, витамин B6 и витамин C също се свързва с възпаление, повишени концентрации на хистамин в кръвта и намалена активност на DAO. Редовното добавяне на тези хранителни вещества може да повиши DAO ензимите и може да предложи допълнително облекчение на симптомите на непоносимост към хистамин. Добър начин да се уверите, че задоволявате нуждите си от хранителни вещества, е да приемате мултивитамини с ниско съдържание на хистамин и минерали, които могат да предотвратят дефицит на хранителни вещества.
- Приемайте DAO добавка
Друг лесен начин да повишите нивата на ензима DAO е чрез прием на хранителни добавки. Те могат да се приемат като капсули и могат да предложат лесен начин за намаляване на симптомите на непоносимост към хистамин.
Това е един от най-бързите и мощни начини за повишаване на нивата на DAO и подпомагане на разграждането на входящия хистамин за намаляване на симптомите на непоносимост.DAOfood Plus е специализирана хранителна добавка, създадена, за да регулира нивата на ензима Диамино Оксидаза (DAO) и да помогне за разграждането на хистамин от храната. Хранителната добавка съдържа екзогенен DAO, който е лесно усвоим и бионаличен. Приемът на този суплемент може да увеличи наличието на DAO в тънките черва и така да намали нивата на хистамин, предотвратявайки различни здравословни проблеми, свързани с хистаминовата непоносимост.