Бактериите са микроскопични едноклетъчни организми, които са разпространени почти навсякъде по Земята. Те са жизненоважни за поддържането на екосистемата както на земното кълбо, така и в човешкото тяло. Тези невидими за простото око микроорганизми са неизменна част от човешкия микробиом. Всъщност, те са толкова многобройни, че количеството им в човешкия организъм надвишава броя на човешките клетки.
Въпреки огромния им брой, бактериите в човешкото тяло съставляват едва до 0,5% от общата телесна маса. В по-голямата си част тези невидими „съквартиранти“ нямат негативно въздействие върху здравето. Точно обратното, много от тях изпълняват важни функции в човешкия организъм и дори подобряват имунната и храносмилателна дейност. За добро или лошо, съществуват и такива, които могат да нанесат сериозни поражения върху здравето. Хеликобактер пилори е патогенна бактерия, имаща потенциала да причини сериозни здравословни проблеми на милиони хора по цял свят. Бактерията се развива в храносмилателния тракт и засяга около 50% от световното население.
Най – важното за инфекцията с Хеликобактер пилори
Бактериална инфекция възниква, когато патогени навлязат в организма, увеличат броя си и предизвикат реакция в тялото. Бактериите могат да попаднат в организма през кожата, лигавиците и дихателните пътища и да причинят сериозни инфекции. На практика бактериите могат да обитават всяка част от човешкото тяло и дълго време да останат в сянка, причинявайки различни неразположения и сериозни здравословни проблеми.
Инфекциите с H. pylori са най – често срещани в развиващите се страни, където над 90% от населението може да бъде засегнато от патогена. При голяма част от хората инфекцията протича безсимптомно и не причинява неразположения. Към момента все още не е известно защо друга част от заразените с бактерията развиват неприятни симптоми, а в някои случаи дори и животозастрашаващи заболявания.
Самата бактерия H. pylori е добре приспособена към киселинността на храносмилателния тракт и безпроблемно оцелява в агресивната стомашна среда. Специфичното при H. pylori е, че притежава свойството да понижава киселинността в стомаха като по този начин си осигурява по-добри условия, в които да се размножава и колонизира безпроблемно. Самата дума „Helico“ се отнася до формата на бактерията и означава спирала.
В латентно състояние бактерията не предизвиква проблеми, но когато се активизира може да бъде особено опасна. Обикновено колонизира в стомаха, дванадесетопръстника и горната част на тънкото черво. Там тя причинява хронично възпаление и уврежда лигавицата в следствие на токсините, които отделя. Спираловидната форма ѝ позволява лесно да прониква през лигавицата на стомашно-чревния тракт, където остава защитена. Според специалистите H. pylori е един от основните причинители на пептични язви и гастрит. Други заболявания, които се свързват с бактерията са: ГЕРБ, дуоденит, диспепсия, рак на стомаха и други. Някои изследвания намират връзка между H. pylori и прогресията на желязодефицитна анемия, метаболитен синдром, диабет тип II, алергии и хранителни непоносимости, понижаване на нивата на витамин В12.
Признаци на бактериална инфекция
Смята се, че заразяването с H. pylori е често срещано при влошена хигиена или при контакт със заразени хора, вода или храна. Все още не е известно защо бактерията причинява проблеми само при една част от заразените хора. Първоначалните симптоми на инфекция с H. pylori обикновено са неспецифични и най – често се изразяват в стомашен дискомфорт и болка, загуба на тегло, храносмилателни нарушения, подуване, отпадналост. Задълбочаването на проблема може да прерасне в язва, която да причини следните неразположения:
- Усещане за болка и парене в стомаха, което често отминава след хранене
- Подуване, оригване
- Гадене и / или повръщане
- Необяснима загуба на тегло
- Липса на апетит
- Анемия
- Кръв в изпражненията или черни фекалии (в случай на кървяща язва)
Под голям риск от заразяване с H. pylori са хората, които живеят в развиващи се страни (особено в Африка) и онези, които нямат неограничен достъп до чиста питейна вода. Други рискови фактори са пребиваването в пренаселен дом, лоши хигиенни навици, отслабен имунитет.
H. pylori и хистаминова непоносимост
Хистаминът е жизненоважно биологично активно вещество, което изпълнява ключова роля в храносмилането, регулацията на имунния отговор и когнитивната дейност. Отделянето на хистамин провокира характерни за алергична реакция симптоми с цел извеждане на дразнителя от организма. При някои хора такава реакция може да бъде провокирана и без наличие на патоген, причинявайки сериозни неразположения. Такова състояния е така наречената хистаминова непоносимост, която настъпва при понижена активност на ензима ДАО. ДАО (диаминооксидаза) е основният ензим, който отговаря за разграждането на хистамин в тялото.
Нарушеният хистаминов метаболизъм може да се превърне в сериозен здравословен проблем. Най – честите оплаквания при хистаминова непоносимост са главоболие, мигрена, умора, нарушения на менструалния цикъл, запушен нос, храносмилателни проблеми, гадене. При задълбочаване на състоянието при някои от пациентите могат да бъдат наблюдавани стомашни спазми, хипертония, аритмия, тревожност, замайване. Повишените нива на хистамин в тялото могат да причинят хронично възпаление, което се асоциира с патогенезата на редица заболявания, в това число:
- Атопичен дерматит
- Алергичен ринит
- Алергична астма
- ADHD
- Фибромиалгия
Един от факторите, които допринасят за развитие на хистаминова непоносимост е бактериалния свръхрастеж в храносмилателния тракт (SIBO). Това се дължи на факта, че някои от бактериалните щамове също отделят хистамин, повишавайки общите нива на хистамин в организма. В допълнение, инфекцията с H. pylori предизвиква сложен имунен отговор, при който активирането на мастоцитите (вид имунни клетки) и освобождаването на хистамин са от особено значение. Хистаминът допълнително насърчава имунния отговор и стимулира секрецията на стомашна киселина. От друга страна, според някои изследвания при пациенти с хронична H. pylori инфекция се наблюдават отклонения от здравословните стойности на хистамин и стомашна киселина в тялото.
Превенция, диагностика и лечение на инфекция с H. pylori
H. pylori е бактерия, която се предава много лесно чрез слюнката и/или посредством консумация на заразени храна и вода. Точно затова най – сигурният начин за предпазване от заразяване е спазването на много висока лична хигиена. Тъй като бактерията е изключително упорита и нерядко остава скрита, е препоръчително да бъдете предпазливи при контакта с хора, преминали през инфекция с H. pylori докато не е напълно сигурно, че патогена е унищожен.
Диагностицирането на H. pylori инфекция се извършва посредством кръвен тест, дихателен тест или фецес диагностика. След установяване на инфекцията обикновено се назначава медикаментозно лечение, което обикновено включва антибиотична терапия, прием на инхибитори на протонната помпа, пробиотици и други лекарства по преценка на лекуващия лекар. Важен момент от лечението е провеждането на контролно изследване, за да се уверите, че бактерията е отстранена.
През последните години се наблюдава тенденция за намаляване на ефективността на антибиотичното лечение на инфекции с H. pylori, което се дължи на повишената резистентност на щама към активните вещества в антибиотиците. Това налага търсенето на алтернативни методи за справяне с бактерията. Тук можете да откриете иновативни предложения с висока ефективност за лечение на инфекцията и облекчаване на симптомите.
Източници
Smolka AJ, Schubert ML. Helicobacter pylori-Induced Changes in Gastric Acid Secretion and Upper Gastrointestinal Disease. Curr Top Microbiol Immunol. 2017;400:227-252. doi: 10.1007/978-3-319-50520-6_10. PMID: 28124156.
Calam J. Helicobacter pylori modulation of gastric acid. Yale J Biol Med. 1999 Mar-Jun;72(2-3):195-202. PMID: 10780581; PMCID: PMC2579021.
Schnedl WJ, Enko D. Histamine Intolerance Originates in the Gut. Nutrients. 2021 Apr 12;13(4):1262. doi: 10.3390/nu13041262. PMID: 33921522; PMCID: PMC8069563.
Klausz G, Buzás E, Scharek P, Tiszlavicz L, Gyulai Z, Fülöp AK, Falus A, Mándi Y. Effects of Helicobacter pylori infection on gastric inflammation and local cytokine production in histamine-deficient (histidine decarboxylase knock-out) mice. Immunol Lett. 2004 Jul 15;94(3):223-8.