Хистаминовата непоносимост е състояние, което се среща както при възрастните, така и при децата и бебетата. Храненето на малките деца може да бъде предизвикателна задача. Сред често срещаните трудности са справянето с техния променлив апетит, невъзможността да задържим вниманието им и съобразяването с придирчивите им хранителни навици.
Тази задача може да стане още по-предизвикателна, когато храната предизвиква неприятни усещания за детето като повтарящи се стомашни болки със или без придружаваща диария, сърбеж по тялото и копривна треска. Тези неприятни симптоми могат да повлияят на хранителния режим на детето до такава степен, че да нарушат растежа и развитието му. Те могат да повлияят и на дългосрочните му хранителни навици и предпочитания. В тези моменти всеки родител си задава един страшен въпрос: какво се случва с детето ми?
Обикновено симптомите, които изброихме по-горе се приписват на хранителни алергии. Хранителните алергии обикновено се проявяват скоро след консумацията на причиняващата ги храна. При неалергичните реакции обаче симптомите могат да се появят часове или дори дни след храненето. Това може да затрудни свързването на симптомите със съответната храна. Понякога симптомите могат да бъдат свързани със съпътстващи фактори като сезонните промени, например. Това може да доведе до объркване и често родителите се отчайват поради невъзможността да открият причините за състоянието на детето си.
Тук идва въпросът за хистаминовата непоносимост при деца и бебета. Ако децата имат чести стомашни болки, които са придружени от други симптоми като сърбеж по тялото, обриви и копривна треска, кожни заболявания като екзема или псориазис, страдат от безпокойство и колики, тогава може да се помисли за хистаминовата непоносимост като потенциален проблем.
Какво е хистаминова непоносимост?
Хистаминовата непоносимост възниква при някои хора, чиито тела не могат да се справят със задържането на хистамин. Това може да бъде резултат от прекомерна консумация на хистамин или недостатъчно производство на фермент, който разгражда хистамина.
Хистаминът е молекула, която има специфична роля в имунната система — предупреждава я за наличието на алергени. В случай на хистаминова непоносимост обаче, тази молекула може да предизвика преувеличен псевдоалергичен отговор в организма. Това означава, че реакцията може да настъпи без наличие на реален алерген, а просто поради изобилието на хистамин в организма, което не може да бъде разградено и премахнато навреме.
Затова, когато децата имат проблеми с храненето и се появят неприятни симптоми, които не могат да бъдат обяснени с хранителни алергии, хистаминовата непоносимост трябва да бъде взета под внимание като една от възможните причини.
Защо хистаминът има толкова голямо значение?
Всеки ден в нашето тяло се произвежда, освобождава и разгражда хистамин. Това може да се случи при различни обстоятелства като консумация на храни, които съдържат високи нива на хистамин, например. Така че, увеличаването на нивата на хистамин е ежедневен и обичаен процес.
В нормално функциониращото тяло, хистаминът се разгражда от ензима Диамин оксидаза (DAO). Този процес предотвратява натрупването на хистамин в кръвта и поддържа нормалните нива на вътрешния хистамин в организма. Когато нивата на вътрешния хистамин станат по-високи от нивата на разградения хистамин, започват да се появяват симптоми. При децата, тези симптоми могат да включват стомашно-чревни проблеми като болки в корема, подуване на корема и диария. Могат да се появят кожни реакции като зачервяване, сърбеж, копривна треска, екзема или псориазис. Нервната система може да бъде засегната с главоболие и поява на мозъчна мъгла (замъглено съзнание), а сърдечно-съдовата система може да реагира с с учестен пулс. Дихателната система обикновено се активира със симптоми като кихане, кашляне и задух по време на физическа активност. Тези симптоми могат да се влошават постепенно, особено ако нивата на хистамин се поддържат във високи нива за дълго време.
Непоносимостта към хистамин може да бъде предизвикана от много различни фактори. Някои от тях са свързани с нарушения във функционирането на ензима DAO, а други са индикация за генетични фактори, инхибиране от химикали, прием на лекарства или добавки. Сред причините за обострянето на състоянието на хистаминова непоносимост могат да бъдат и хранителни дефицити на важно витамини и минерали, сред които мед, цинк, витамин B6 и витамин C. Те са важни за нормалното функциониране на DAO.
Изследвания показват, че DAO играе много важна роля и може да се използва като основен диагностичен показател за непоносимост към хистамин. Нивата на ензима Диамин оксидаза под 10 U/ml са свързани с непоносимост към хистамин както при възрастните, така и при децата.
Кога хистаминът е в излишък?
Както споменахме по-рано, хистаминът играе важна роля в нашето тяло. Той предупреждава имунната система за наличието на потенциално вредни чужди агенти. Поради тази причина, хистаминът се съдържа в различни части на нашето тяло, а неговият излишък може да засегне различни органи и системи.
Нормалните нива на хистамин варират от 0,3 до 1,0 ng/ml. Когато тези нива се повишат над тези стойности, симптомите започват да се проявяват, а високите нива – над 100 ng/ml, дори могат да доведат дори до сърдечен арест. Нива между 1 и 3 ng/ml могат да причинят сърбеж, копривна треска, ускорен пулс и зачервяване. Тези нива могат да повлияят на работата на стомашно-чревния тракт — повишава се секрецията на стомашни течности и се увеличава съкращението на стомашните мускули, което може да причини стомашни спазми и диария.
Излишъкът от хистамин може да се дължи на повишено освобождаване от мастоцити след стимулация, като например по време на сезона на сенната хрема. Ако функционирането на ензима DAO в детския организъм е компрометирано, тялото се бори да намали нивата на хистамин. Това може да доведе до увеличение на циркулиращите нива на хистамин. Този натрупан излишък може да наруши толерантността на тялото към хистамин и води до неспособност за справяне със симптомите.
Хистаминът се съдържа в много храни. Дори ако се стараете да предоставите на детето си изцяло здравословна диета, симптомите може да продължат да се появяват, поради високото съдържание на хистамин в някои храни.
Сред храните с високо съдържание на хистамин са:
- Зряло сирене (особено чедър, гауда и светъл сирене)
- Пушени меса и колбаси
- Ракообразни и скариди
- Консервирани рибни продукти
- Ферментирали храни: Кисело зеле, кисело мляко, комбуча, кефир, сосове като соя, фъстъчено масло и рибен сос
- Оцет и оцетни продукти
- Шоколад
- Екзотични плодове като ананас, банани и авокадо
- Изделия със закваски като хляб, кисело мляко и други
Следва продължение…