Хранителните алергии са често срещан здравословен проблем за съвременния човек. Те засягат цели 5% от възрастните и 8% от децата по света. За разлика от хранителните непоносимости, алергиите не могат да бъдат третирани с диета. В допълнение, редица алергии могат да са смъртоносни. Това означава, че много съвременни хора трябва значително да модифицират хранителните си навици, за да се справят с нуждите на тялото си.
Какво представляват алергиите
Хранителната алергия представлява здравословен проблем, при който консумацията на определена храна или група храни предизвиква имунен отговор. Този отговор представлява сложна редица от реакции. Основната сред тях е отделянето на големи количества хистамин. Това вещество намира множество ценни функции в тялото, но при твърде високите му количества, хистаминът може да е много вреден за здравето ни.
Вследствие на отделянето на хистамин и имунната реакция, която се получава, страдащите от алергия могат да имат следните симптоми:
- Подуване на езика, устата или лицето;
- Затруднено дишане;
- Ниско кръвно налягане;
- Повръщане;
- Диария;
- Обриви или други кожни раздразнения.
В някои случаи алергичната реакция се третира само с локален медикамент (като крем или унгвент). В други е необходим прием на лекарства, а при някои хора – дори престой в болница. Видът и силата на симптомите варират при всеки човек. При някои хора дори самите реакции са различни всеки път. Едно обаче е еднаквото – алергенът.
Видове алергии и разликите им с хранителните непоносимости
Основната разлика между алергията и непоносимостта е, че първата предизвиква имунен отговор. По тази причина само алергиите могат да имат летален край. Непоносимостите могат да се проявят до 3 дни след консумиране на дадената храна, а симптомите им най-често са свързани с храносмилателните процеси и психическото състояние. При тях се появяват запек, диария, или болки в стомаха, както и умора, честа смяна на настроението, липса на концентрация и главоболие.
Алергиите се делят на два основни вида – IgE антитела или не-IgE антитела. Антителата са вид кръвен протеин, който имунната система използва, за да разпознава инфекции и да се бори с тях.
При IgE хранителна алергия IgE антителата се освобождават от имунната система и предизвикват реакцията. При не-IgE хранителна алергия, няма освобождаване на антитела. Имунната система използва друг механизъм за борба с алергена.
Нека разгледаме кои са най-често срещаните хранителни алергии и какво точно ги предизвиква.
Краве мляко
Алергията към кравето мляко се наблюдава най-често при бебета и малки деца, особено когато в менюто им е бил добавен млечен протеин преди 6-месечна възраст. Това е една от най-често срещаните детски алергии. Тя засяга 2-3% от бебетата и прохождащите деца. Около 90% от децата обаче ще надраснат състоянието, което го прави много по-рядко при възрастни.
Алергията към краве мляко може да се появи както в IgE, така и в не-IgE форми. Най-често срещаната и опасна при възрастните е IgE формата. Деца или възрастни с IgE алергия са склонни да имат реакция в рамките на 5–30 минути от консумацията на краве мляко. Най-често симптомите са подуване, обриви, копривна треска, повръщане и в редки случаи анафилаксия.
Алергията, която не е IgE, обикновено има повече храносмилателни симптоми, като повръщане, запек или диария, както и възпаление на чревната стена. Този тип алергия може да бъде доста трудна за диагностициране. Това е така, защото понякога симптомите могат да предполагат непоносимост. А тестовете за установяване на непоносимости са съвсем различни.
Ако се постави диагноза алергия към краве мляко, единственото лечение е да се избягват всички млечни продукти. Това включва следните храни и напитки:
- Мляко
- Мляко на прах
- Сирене
- Масло
- Маргарин
- Кисело мляко
- Крем
- Сладолед
Кърмещите майки на бебета с алергия може също да се наложи да премахнат кравето мляко и храните, които го съдържат, от хранителния си режим, защото протеинът се предава от кърмата към детето.
Що се отнася до бебетата, които не кърмят, подходяща алтернатива на детската формула трябва да се препоръча от специалист.
Фъстъци
Алергията към фъстъци е много често срещана и може да причини тежки и потенциално фатални реакции.
Въпреки че повечето хора причисляват фъстъците към групата на ядките, те реално са бобови растения. Разбира се, алергия към други ядки също е често срещана, но механизмът, по който се разгръща тя е различен. Независимо от това, тези с алергии към фъстъци често са алергични и към някои видове ядки.
Въпреки че причината, поради която хората развиват алергия към фъстъци, не е известна, се смята, че тя е генетична предразположеност. Ако някой в семейството има такава, вероятно алергия към фъстъци ще имате и вие.
Поради тази причина в медицинските среди преди се смяташе, че бременните и кърмачките не бива да консумират фъстъци, за да не предизвикат реакция у децата. Оттогава обаче проучвания показват, че ранното въвеждане на фъстъци може да се използва като превантивна мярка..
Алергията към фъстъци засяга около 4-8% от децата и 1-2% от възрастните. 15 до 22% от децата обаче израстват алергията си в юношеския период.
Подобно на други алергии, алергията към фъстъци се диагностицира с помощта на комбинация от анамнеза за пациент, тестване на кожни убождания, кръвни тестове и скрач тестове. Към момента единственото ефективно лечение е пълното избягване на фъстъци и продукти, съдържащи фъстъци. Въпреки това се разработват нови лечения за деца с алергии към фъстъци. Те включват даване на точни и малки количества фъстъци под строг медицински контрол в опит да ги десенсибилизира към алергията.
Пшеница
Пшеничната алергия се получава като имунен отговор към един от протеините, открити в пшеницата. Най-често засяга деца, но повечето от тях я надрастват до 10-годишна възраст. Подобно на други алергии, пшеничната алергия може да доведе до храносмилателни проблеми, копривна треска, повръщане, обриви, подуване и, в тежки случаи, анафилаксия.
Често се бърка с цьолиакия и нецелиакична чувствителност към глутен, които могат да имат подобни храносмилателни симптоми. Истинската алергия към пшеница обаче предизвиква имунен отговор на един от стотиците протеини, открити в пшеницата. Тази реакция може да бъде тежка и понякога дори фатална.
От друга страна, целиакията и чувствителността към глутена не са животозастрашаващи. Те са причинени от необичайна имунна реакция към един специфичен протеин – глутен – който също се среща в пшеницата.
Хората с целиакия или чувствителност към глутен трябва да избягват пшеница и други зърнени храни, които съдържат протеина глутен. Хората с алергия към пшеница трябва само да избягват пшеницата и могат да толерират глутен от зърнени храни, които не съдържат пшеница.
Пшеничната алергия често се диагностицира чрез тестване на кожата. Единственото лечение е избягването на пшеница и продукти, съдържащи пшеница. Това означава да се избягват храни, както и козметични и козметични продукти, които съдържат пшеница.
Разбира се, има и редица други хранителни алергии, които се срещат често – от яйца, риба и морски, соя и още много други. Ако наблюдавате, че тялото ви реагира на храни, които съдържат високи количества хистамин, като ферментирали храни, вино, бира, ягоди, ферментирала соя, домати, патладжан и спанак, тогава говори за проблем с хистамина.
Обикновено тялото развива непоносимост или имунен отговор към конкретно вещество. В такива случаи трябва да се запознаете добре какъв точно е проблемът, за да го третирате адекватно. При съмнения за хранителна алергия, не отлагайте посещение при специалист.