Нискохистаминовата диета е един от най – ефективните начини за контролиране на симптомите на хистаминова непоносимост. В повечето случаи е трудно хистаминът да бъде изключен напълно от диетата, но спазването на някои правила за хранене и избягването на определени храни може да бъде есенциално за поддържането на добро здраве и нормален начин на живот при хората с ниска толерантност към хистамин. Въпреки това спазването на нискохистаминов режим за хранене може да бъде истинско предизвикателство!
Преди започването на нискохистаминов режим на хранене е важно да определите дали наистина имате проблем с този биогенен амин. Най – сигурният начин за това е да си направите изследване за активността на ензима ДАО, който отговаря за разграждането на хистамина. Следващата стъпка е промяна в менюто!
Специфичното при нискохистаминовата диета е, че тя не е напълно универсална. Вярно е, че има конкретни продукти с високо съдържание на хистамин, както и такива, които провокират производство на веществото в организма или затрудняват синтеза и активността на ензимите, отговорни за разграждане на химикала. В действителност, обаче, поносимостта на хората към всяка храна е различна. Точно затова най – важното да разберете кои храни са проблемни за вас. Има два основни начина за това:
- Тест за определяне на поносимостта към различни хранителни продукти, или
- Елиминационна диета
Елиминационната диета е надежден начин да разберете кои храни трябва да изключите от менюто си, кои можете да консумирате в малки количества и кои са безопасни за вас. Недостатъкът на този режим е, че отнема много време. В нашия блог можете да намерите подробна информация за храненето при непоносимост към хистамин. А сега е време за рецептите!
Овесени ядки с ядково мляко и горски плодове
Тази класическа и много популярна закуска е изключително подходяща за хора с непоносимост към хистамин. Овесените ядки са леки и не затрудняват храносмилането, а горските плодове са богати на антиоксиданти. Това лесно за приготвяне ястие се възприема добре и от онези, които страдат от рефлукс – често оплакване при повишени хистаминови нива.
Най – подходящи са пълнозърнестите овесени ядки, които са преминали възможно най – малко обработка. Ако е необходимо изберете такива, които не съдържат глутен.
Необходими продукти:
½ ч.ч. пълнозърнести безглутенови овесени ядки
1 ч.ч. ядково мляко
½ ч.ч. пресни горски плодове
Начин на приготвяне:
Тази закуска е идеална както за предварителна, така и за моментна подготовка. Можете да я вземете с вас в офиса и да ѝ се насладите сутринта или следобед.
Единият начин за приготвяне е просто да смесите млякото и овесените ядки в купичка или буркан от вечерта и да ги оставите в хладилника, за да набъбнат. На сутринта само трябва да добавите горските плодове.
Вторият начин за приготвяне на питателната овесена закуска е като сварите ядките в растителното мляко. За най – добър резултат е препоръчително да изсипете млякото и ядките в съд с незалепващо покритие и да ги оставите на много тих огън, за да поемат течността, без да завират. Когато овесените ядки набъбнат и сместа се сгъсти свалете от котлона и изчакайте леко да се охлади. Добавете шепа свежи горски плодове и се насладете на топлата закуска!
Ако все пак ви се иска нещо малко по – сладко бихте могли да добавите ксилитол.
Чия пудинг с чай от ройбос и ябълки
Чията е изключително питателна храна, която се отличава с богат нутритивен състав и може да се влага в най – различни ястия. Често се използва за сгъстител във веган рецептите и е много подходяща за приготвяне на леки и хранителни пудинги. В тази рецепта се комбинира с чай от ройбос, който притежава естествена сладост, щади стомаха и съдържа изобилие от ценни антиоксиданти.
Необходими продукти:
3 – 4 с.л. чия семена
1 ч.ч. чай от ройбос
1 ябълка
Малко нарязани бадеми (ако ви понасят)
Ксилитол (по избор)
Начин на приготвяне:
Чия пудингът се приготвя от предната вечер като към охладения чай се прибавя чията. Може да експериментирате с количеството на семената до достигане на желаната от вас консистенция. Имайте предвид, че те абсорбират изключително много течност, затова е добре първият път да се придържате към рецептата, за да добиете представа. На сутринта към готовия пудинг можете да добавите нарязана свежа ябълка или ябълка на пара. Други подходящи плодове са манго, кайсии, обелени праскови.
Супа от сладки картофи и червено цвекло
Тази ароматна супа от сладки картофи и червено цвекло е подходяща за всеки сезон и се приготвя много бързо и лесно. Можете да я сложите в термос за работа или да я приготвите за вечеря, когато времето ви притиска!
Необходими продукти:
½ глава лук
500 гр. печено / сварено цвекло
2 средно големи сладки картофа
2 големи моркова
½ ч.ч. кокосова сметана
1 бр. дафинов лист
Мащерка
Сол
Зехтин
Вода или зеленчуков бульон
Тиквени семки
Листа свежа мента
Начин на приготвяне:
Нарежете всички зеленчуци на ситно (без цвеклото) и ги сложете в тенджера. Добавете ½ ч.л. сол, черен пипер на вкус, 1 с.л. зехтин, щипка мащерка и дафиновия лист. Сложете няколко супени лъжици вода и сложете капака на тенджерата. Включете котлона на умерен огън и периодично разбърквайте, за да не залепнат зеленчуците.
След като зеленчуците омекнат, добавете нарязаното цвекло и залейте със 750 мл. вряла вода или зеленчуков бульон. Оставете супата да къкри на тих огън до пълно сваряване на зеленчуците. Ако е необходимо добавете още малко вода / зеленчуков бульон.
Преди да пасирате извадете дафиновия лист. Пасирайте гладко и добавете кокосовата сметана. Разбъркайте добре. Гарнирайте с тиквени семки и листа свежа мента преди сервиране!
Ако решите да печете цвеклото е най – добре да изберете сходни по размер глави и да увиете всяка във фолио за печене. Сложете във фурна без вентилатор на 180 градуса, за около 40 минути или до омекване. Изчакайте цвеклото да се охлади и обелете.
Сьомга с киноа и аспержи
Прясно уловената се смята за подходящо допълнение към нискохистаминовата диета. В тази рецепта можете да използвате както сьомга, така и сьомгова пъстърва или дори обикновена пъстърва.
Необходими продукти:
1 кг почистена и филетирана сьомга
1 ч.ч киноа
1 голяма връзка аспержи
½ глава лук
½ ч.ч. сварена царевица
1 бр. пресен червен пипер (бел пепър)
Зехтин
Сол
Черен пипер
Мащерка
Свеж копър
2 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
Филетираната риба се овкусява със сол и черен пипер и се оставя настрана.
Киноата се изсипва в тенджера с 2 ч.ч. вода. Когато заври котлона се намалява на минимална степен, така че водата да къкри съвсем леко. Киноата се оставя със затворен похлупак и не се разбърква. Гответе докато се разпука и поеме всичката течност. При необходимост може да се добави малко количество гореща вода.
Нарязаните на ситно лук и пипер се задушават с подправките (без копъра), 1 скилидка чесън, малко сол и лъжица зехтин до омекване, без да се пържат. Към тях се добавя царевицата и сварената и прецедена киноа и се разбърква добре. Сместа се оставя на котлона още няколко минути, за да се смесят вкусовете. След това се отдръпва и се оставя на страна.
Аспержите се почистват и задушават на тиган с малко зехтин и 1 нарязана на ситно скилидка чесън.
След като киноата се охлади леко към нея се добавя нарязан на ситно пресен копър и се разбърква добре.
Междувременно рибата може да се запече на оребрен тиган или да се приготви в уред за готвене на пара.
В чиния се слагат няколко лъжици киноа, върху която се поставя филе сьомга, а отстрани се гарнира с аспержи.
Ястието е подходящо за обяд или вечеря. Ако пък на следващия ден имате остатъци можете да направите студена салата като нарежете аспержите, накъсате рибата и смесите всичко заедно!
В заключение
Нискохистаминовата диета може и да ви стори като наказание в началото, но с времето ще разберете, че има множество разнообразни и вкусни рецепти, които можете да си приготвяте. Висококачествени продукти на достъпни цени за любимите си ястия можете да намерите тук. А за да се радвате на дългосрочен резултат можете да започнете прием на добавки за регулиране на активността на ДАО. DAOfood Plus е отличен начин за подобряване на симптомите на хистаминова непоносимост, който дава осезаем резултат едва две седмици след началото на приема!