В последните години все по – често се говори за хистамина като прекурсор на множество здравословни проблеми и неразположения. Този не напълно разбран биогенен амин най – често се свързва със симптомите на алергична реакция и причинява както моментен, така и дългосрочен дискомфорт на нарастващ брой хора по света.
Освен характерното кихане, зачервяване и сърбеж, проблемите с хистамина могат да предизвикат хронични стомашно – чревни проблеми, фибромиалгия, нарушена когнитивна функция, хиперактивност и дефицит на вниманието при децата. Понякога консумацията на определени храни и напитки с много висока концентрация на веществото може да доведе до натравяне дори и при хора, които не страдат от непоносимост към хистамин.
Въпреки комплексното си въздействие върху здравето, хистамина често остава в сянка и за разнообразните симптоми се търси друг виновник. В днешната статия ще се разберем защо биогенният амин предизвиква неразположения при хора с хистаминова непоносимост и при какви обстоятелства води до здравословни проблеми при здравите хора.
Същност, функции и разграждане на хистамина
Хистаминът е химично вещество от групата на биогенните амини, което е необходимо за протичането на различни биологични и патологични процеси. Той има съдоразширяващ ефект, причинява свиване на гладката мускулатура, особено на бронхите и червата, предизвиква възпалителен отговор. Участва още в имуномодулацията, невротрансмисията, заздравяването на рани, когнитивната дейност, храносмилането. Съдържа се в множество клетки и се освобождава в по – големи количества при попадане на дразнител или патоген в организма. В такъв случай инициира типичните проявления на алергична реакция.
В зависимост от мястото на действие хистаминът се неутрализира от два различни ензима – DAO и HNMT. ДАО се активира в следствие на стимул и бързо неутрализира извънклетъчния хистамин. При бозайниците експресията на ензима е ограничена до специфични тъкани. Най – високата му активност е в тънките черва и от части в дебелото черво. Среща се още в плацентата и бъбреците. Повишената концентрация на ДАО в стомашно – чревния тракт се дължи на факта, че в организма постоянно попада хистамин чрез храната и напитките.
HNMT може да бъде открит в цитозола (вътреклетъчна течност) на клетките, където отговаря за разграждането на хистамина във вътреклетъчното пространство. Ензимът се среща в клетките на много тъкани, в това число и в чревния епител. Въпреки това ролята му в разграждането на хистамина в храносмилателния тракт е минимална.
Същност на хистаминовата непоносимост
Противно на общото схващане, хистаминовата непоносимост не се изразява в чувствителност към самото вещество, а е показател за натрупването му в тялото. Причините за повишена концентрация на хистамин в организма могат да бъдат както ендогенни, така и екзогенни. От една страна натрупването може да бъде в следствие на прекомерна консумация на хистамин – съдържащи продукти, храни и напитки, които инхибират активността на ензима ДАО или външни фактори, които провокират повишена секреция на биогенния амин. От друга страна, ниските нива и активност на ДАО могат да бъдат в следствие на генетична предразположеност, нарушена имунна активност или наличие на метаболитни заболявания.
Симптомите на хистаминова непоносимост до голяма степен се припокриват с тези на алергична реакция или хранителна непоносимост. Точно затова състоянието се диагностицира трудно. Обикновено проявленията се провокират в следствие на консумация на специфични храни и напитки, но могат да бъдат предизвикани и от силен стрес.
Хистаминовата непоносимост може да бъде установена с помощта на кръвен тест, който изследва активността на ензима ДАО. Състоянието обикновено се контролира със спазване на нискохистаминов режим на хранене и прием на хранителни добавки, които стимулират активността на ДАО.
Какво представлява хистаминовата интоксикация
Хистаминовата интоксикация е атипична форма на хранително натравяне, която много наподобява симптомите на алергична реакция. Предизвиква се в следствие на консумация на риба, скариди или някои видове сирена с много висока концентрация на хистамин. Много често се бърка с алергична реакция към риба и морски дарове. Най – честата причина за острата хистаминова токсичност е неправилното съхранение на рибата и сиренето или хапването на развалена риба.
Специфичното при интоксикацията с хистамин е, че може да засегне всеки. Въпреки че биогенният амин бързо се неутрализира от ензима ДАО след попадането си в храносмилателния тракт, рязкото повишаване на нивата му може да предизвика неблагоприятни симптоми дори при здрави хора. Все пак страдащите от ниска ДАО активност са още по – предразположение към хистаминова интоксикация.
Симптоми на хистаминова интоксикация
Първите проявления на интоксикация в следствие на консумация на риба или сирене с висока концентрация на хистамин започват да се развиват между 5 и 30 минути след прием на храната. В редки случаи симптомите могат да се проявят до два часа след хранене. Типично състоянието протича с:
- Поява на зачервяване по лицето и тялото
- Гадене
- Парещо усещане в устата
- Главоболие
- Болки в корема
- Замайване
- Замъглено зрение
В по – редки случаи хистаминовата интоксиакция може да протече с:
- Подуване на езика и лицето
- Хрипове
- Затруднено дишане
- Диария
- Загуба на съзнание
При повечето хора симптомите отшумяват след няколко часа, до ден. Рядко персистират няколко дни. Установено е, че токсичността по – често се проявява при определени видове риба (риба тон, махи махи, аншоа, скумрия, херинга) и сирена (синьо сирене, швейцарско сирене).
Как се диагностицира хистаминовата интоксикация
Поради спецификата на симптомите състоянието често остава недиагностицирано. Вместо това пациентите се третират за алергична реакция. Обикновено терапията не дава резултат, което може да е една от причините лекарите да се замислят за интоксикация с хистамин.
В повечето случаи до правилна диагноза се стига след анализ на обстоятелствата. Ако едни и същи симптоми се проявят при повече от един пациент в следствие на консумация на една и съща рискова храна, тогава може да се стигне до извод, че става въпрос за хистаминова интоксикация.
Терапия при хистаминова интоксикация
Терапията на хистаминовата непоносимост зависи от интензитета на симптомите. При по – леките случаи неразположението отминава от само себе си в рамките на няколко часа и не се налага прием на медикаменти. Приемът на анитхистамини обикновено ускорява възстановяването и бързо подобрява състоянието на пациента.
Когато интоксикацията е много тежка и е придружена със затруднено дишане е задължително да се потърси спешна медицинска помощ. При постъпване в болницата може да бъде назначена медикаментозна терапия, кислород и интравенозна инфузия.
Ако искате да научите повече за хистаминовата непоносимост и връзката на хистамина с патогенезата на различни заболявания, посетете нашия сайт!
Източници
Kovacova-Hanuskova E, Buday T, Gavliakova S, Plevkova J. Histamine, histamine intoxication and intolerance. Allergol Immunopathol (Madr). 2015 Sep-Oct;43(5):498-506. doi: 10.1016/j.aller.2015.05.001. Epub 2015 Aug 1. PMID: 26242570.
Tsakona, C. Histamine poisoning and cheese. Clin Transl Allergy 5, P107 (2015). https://doi.org/10.1186/2045-7022-5-S3-P107.
Schnedl WJ, Schenk M, Lackner S, Enko D, Mangge H, Forster F. Diamine oxidase supplementation improves symptoms in patients with histamine intolerance. Food Sci Biotechnol. 2019;28(6):1779-1784. Published 2019 May 24. doi:10.1007/s10068-019-00627-3.