Хистаминовата непоносимост (HIT) и синдромът на мастоцитна активация (MCAS) са все по – често срещани здравословни проблеми, които предизвикват редица неприятни симптоми. Едно от първите проявления и на двете състояния е появата на храносмилателни нарушения, придружени от влошена перисталтика, диария или запек, подуване, гадене.
Макар и патогенезата на HIT и MCAS да не е напълно идентична, между тях има много сходства. В дългосрочен план и двете състояния често се асоциират с развитието на едни и същи заболявания, включително астма, алергия, синдром на раздразненото черво (СРЧ), болест на Крон, чревна пропускливост и др.
Приликите между двете нарушения се дължат на повишеното акумулиране на инфламаторни медиатори, като общият знаменател е хистамина. При MCAS той се освобождава заедно с други възпалителни вещества в следствие на прекомерна дегранулация на мастоцити. От друга страна, повишаването на хистаминовите нива в случай на непоносимост към биогенния амин може да се дължи както на свръх секреция от мастоцитите, така и от консумация на високохистаминови храни и напитки или понижена активност на ензима ДАО. При всички случаи покачването на хистаминовите стойности причинява стомашно – чревни проблеми, които могат да персистират с месеци, дори години.
Според някои научни изследвания спазването на диета с повишен прием на диетични фибри може да помогне за подобряване на гастро – интестиналното здраве и възстановяване на оптималната храносмилателна функция в случай на MCAS и HIT. Каква точно е връзката между влакнините и стомашно – чревното здраве при тези две състояния ще разберете в следващите редове!
Накратко за фибрите
Диетичните фибри се състоят от не – храносмилаеми въглехидрати, чиито източници са растителните полизахариди и олигозахариди от растително или човешко мляко. Те са устойчиви на ензимните и химически реакции в стомаха, поради което не носят реална хранителна стойност за човешкото тяло. Въпреки това влакнините са есенциални за човешкото здраве. Същинското разграждане на фибрите се случва в дебелото черво, където те ферментират до късоверижни мастни киселини и други метаболити. Метаболизирането им се осъществява от полезните бактерии, населяващи чревния микробиом.
Ефекта на диетичните фибри и техните метаболити върху функцията на мастоцитите
Мастоцитите изпълняват централна роля в инициирането и поддържането на възпалението в организма. Когато бъдат активирани, те започват да ексретират инфламаторни молекули, чиято основна цел е да изведат попаднали в организма патогени. Именно поради тази причина най – голямата концентрация на мастоцити е в зоните, където тялото влиза в контакт с външния свят. Тези тъкани включват стомашно – чревния тракт, горните и долни дихателни пътища и кожата.
Въпреки че основната им функция е защитна, повишената активност до мастоцитите за продължителен период от време може да доведе до развитие на хронични проблеми, включително MCAS и HIT. Насищането на гастро – интестиналния тракт с мастоцити е логично обяснение на появата на храносмилателни нарушения и чревни заболявания при отключване на двете състояния.
Според някои научни изследвания мастоцитната активация може да бъде повлияна от приема на диетични фибри и техните метаболити. Данните от проучванията сочат, че полизахаридите и олигозахаридите във влакнините притежават способността да инхибират мастоцитната активация и дегранулация и освобождаването на възпалителни медиатори, включително хистамин. Това означава, че диетата, богата на фибри може да се окаже ефективен начин за превенция и терапия на различни заболявания, свързани с повишена мастоцитна активност.
Как фибрите подпомагат стомашно – чревната функция при MCAS и HIT
Подхранват чревната микрофлора
Както вече споменахме, диетичните фибри се разграждат от бактериалните щамове, които населяват червата. Отделените по време на този процес метаболити служат като храна на полезните бактерии. Те, от своя страна, са жизненоважни за храносмилането и метаболизма на различни храни, поддържането на гастро – интестиналното здраве и имунната функция.
*** При някои хора повишеният прием на водоразтворими фибри може да предизвиква неразположение и дискомфорт. Най – честите причини за това са дисбиоза или SIBO (бактериален свръхрастеж в тънките черва). При тези състояния се наблюдава нарушение на баланса в чревната микрофлора и повишени нива на определени бактериални щамове, някои от които произвеждат голямо количество хистамин. В такъв случай е задължително да се консултирате с лекар, който да ви назначи изследвания и подходяща диета.
Подобряват перисталтиката
Друга полза от консумацията на влакнини е подобреният чревен мотилитет (перисталтика). Когато фибрите попаднат в червата, те започват да абсорбират вода и други течности. Така те увеличават обема на фекалната маса и спомагат за разтягане на чревните стени. Когато това се случи перисталтичната активност се повишава и червата започват да избутват хранителните отпадъци по – бързо. Това води едновременно до ускорено извеждане на чревното съдържимо и по – добро почистване на стените на дебелото черво. По този начин фибрите превентират констипацията (запека) или диарията, присъщи за HIT и MCAS.
Подпомагат дефекацията
Хората, които се сблъскват със запек често се оплакват от прекалено твърда фекална маса, която трудно се изхвърля. Повишеният прием на диетични фибри е отличен начин да се справите с проблема. Благотворният им ефект се дължи на факта, че при абсорбиране на водата в червата, фибрите отделят слуз, която омекотява изпражненията. Това допринася за по – лесно и безболезнено изхождане.
Източници на диетични фибри за хора с хистаминова непоносимост
Диетичните фибри се съдържат във всички ядливи растения, но в различна доза. За хората с непоносимост към хистамин, обаче, е особено важно да подбират внимателно това, което консумират, тъй като редица продукти могат да отключат или влошат неблагоприятните симптоми. Точно затова първата стъпка към овладяване на състоянието е преминаването към нискохистаминова диета.
Специфичното при нискохистаминовия режим е, че поносимостта към различните храни е индивидуална при различните пациентите с HIT. Мнозина могат да консумират в ограничено количество храни, съдържащи химикала (сирене, кисело мляко, яйчен белтък и др.), или такива, които инхибират активността на ензима ДАО, докато при други същите продукти могат да провокират остра реакция. Затова е важно да си водите хранителен дневник, в който да записвате влиянието на онова, което консумирате, върху здравето си.
Разбира се, съществуват и общи насоки за съдържанието на хистамин в различните храни, които можете да използвате като ориентир при започване на нискохистаминова диета. Отдолу ви представяме някои нискохистаминови храни, богати на фибри, които можете да включите в менюто си:
- Безглутенови пълнозърнести храни (елда, амарант, овесени ядки, сорго, кафяв ориз, киноа, просо).
- Пресен кокос
- Пащърнак
- Сладки картофи
- Зеленолистни, без спанак
- Рукола
- Артишок
- Бок чой, брюкселско зеле, лилаво и обикновено зеле
- Броколи, броколини, карфиол
- Моркови
- Глава целина
- Краставици
- Фенел, копър
- Чесън, джинджифил
- Праз, лук
- Повечето подправки
- Плодове (кайсии, касис, драконов плод, смокини, пъпеш, киви, манго, нар, диня, боровинки, къпини, ябълки, праскови, сливи) – пресни или замразени, в никакъв случай сушени!
- Прясно сготвени бобови култури (боб, леща, нахут)
- Ядки и семена (чия, бразилски орех, кестени, лешници, конопено семе, шамфъстък, тиквени семки, слънчогледови семки)
***Някои от тези храни са с високо съдържание на оксалати и лецитин, които могат да обострят състоянието на хора с HIT или MCAS. За да сте сигурни, че можете да ги консумирате ги въведете постепенно в диетата си и следете за нежелани реакции!
Освен чрез повишаване на консумацията на диетични фибри, можете значително да подобрите стомашно – чревното си здраве и да подпомогнете разграждането на хистамина в храносмилателния тракт, ако страдате от HIT или MCAS, чрез суплементиране с ДАО. Допълнителният прием на ензима е особено важен за хората с понижена ДАО активност!
Източници
Folkerts J, Stadhouders R, Redegeld FA, Tam SY, Hendriks RW, Galli SJ, Maurer M. Effect of Dietary Fiber and Metabolites on Mast Cell Activation and Mast Cell-Associated Diseases. Front Immunol. 2018 May 29;9:1067. doi: 10.3389/fimmu.2018.01067. PMID: 29910798; PMCID: PMC5992428.
Lattimer JM, Haub MD. Effects of dietary fiber and its components on metabolic health. Nutrients (2010) 2:1266–89. 10.3390/nu2121266.
Maslowski KM, Mackay CR. Diet, gut microbiota and immune responses. Nat Immunol (2011) 12:5–9. 10.1038/ni0111-5.