Синдромът на мастоцитна активация (MCAS) е хронично заболяване, което може да се развие във всеки етап от живота. Според някои експерти проблемът засяга над 10% от световното население, но диагностицирането му е трудно, тъй като симптомите наподобяват тези на други инфламаторни състояния. Физиологичните и психо – емоционални неразположения, предизвикани от синдрома се дължат на свръхактивност на специализирани имунни клетки, наречени мастоцити. Когато тяхната функция бъде нарушена, мастоцитите започват да екскретират големи количества хистамин и други възпалителни медиатори, които предизвикват разнообразни здравословни проблеми.
Въпреки че причините за развитие на състоянието не са напълно ясни, все повече изследвания асоциират проявленията на MCAS с диетата на засегнатите. Данните от множество клинични тестове сочат, че промяната в хранителния режим може осезаемо да подобри симптомите на синдрома на мастоцитна активация и да допринесе за нормализиране на здравословното състояние. Специалистите са на мнение, че това се дължи на способността на различните хранителни вещества да активират или успокояват мастоцитите. Как да подберете подходящ хранителен режим, кои нутриенти да изключите и на кои да наблегнете ще разберете в следващите редове!
Какво е връзката между диетата и симптомите на синдром на MCAS
Мастоцитите са бели кръвни телца, чиято основна функция е да освобождават инфламаторни медиатори (хистамин, цитокини, хемокини, протеази и др.) при попадане на патоген в организма. Целта на тези вещества е да задействат поредица от реакции, които да освободят тялото от агресорите. Обикновено мастоцитите се активират под влияне на различни стресори от околната среда (алергени, токсини, бактерии, вируси, гъбички и др.) и изпълняват есенциална роля в регулацията на здравето, имунната функция и интегритета на клетъчната микросреда.
При хората с MCAS мастоцитите стават хиперактивни и започват да секретират възпалителни субстанции дори в отсъствие на болестотворни елементи. В следствие на това в организма се развиват разнообразни симптоми (подобни на алергия или непоносимост към нещо), които с времето се хронифицират. През последните години учените съобщават, че задълбочаването на проблема може да бъде както следствие, така и причина за развитие на астма, различни алергии, непоносимости (вкл. към хистамин), дерматити, чревна пропускливост, стомашно – чревни разстройства.
Мастоцитите реагират силно на външни (храна и алергени) и вътрешни (чревната микрофлора) стимули. В същото време най – голямо количество от този тип имунни клетки се намира именно в стомашно – чревния тракт. Това означава, че всички процеси, включително храненето, които протичат в храносмилателния тракт оказват пряко въздействие върху мастоцитната функция и активност. Според учените, спазването на подходяща диета може не само да подобри симптомите на синдрома, а и да помогне в терапията на подлежащите причини за развитието му.
5 съвета, които ще ви помогнат да си създадете добра MCAS диета
1. Избягвайте храните, които активират мастоцитите
Известно е, че има хранителни вещества, които притежават способността да активират мастоцитите. Някои специалисти са на мнение, че прекомерната консумация на съдържащите ги храни може да доведе до цялостно нарушение на мастоцитната функция и развитие на синдром на мастоцитна активация. Такива са:
- Индустриални растителни масла (като канола, памучно масло, масло от гроздови семки, соево олио, слънчогледово олио), които са с високо съдържание на Омега – 6 мастни киселини. Негативният им ефект се дължи на съдържащите се в тях оксидирани липиди, които повишават нивата на оксидативен стрес (ОС). ОС, от своя страна, доказано повишава мастоцитната активност.
- Хранителни добавки, подобрители и оцветители (вкл. карагенан, натриев бензоат, калиев сорбат, малтодекстрин, мононатриев глутамат / MSG, екстракт от дрожди, лимонена киселина и др.).
- Полуфабрикати
- Храни, които са изложени на пестициди и хербициди
2. Ограничите приема на антинутриенти
Антинутриентите са вещества, които се съдържат в растителните храни и се характеризират със способността си да затрудняват или инхибират абсорбцията полезни нутриенти. Примери за такива са:
- Фитинова киселина
- Оксалати
- Лектини
- Сапонини
Въпреки че не е възможно приемът на антинутриенти да бъде напълно ограничен, е желателно да го сведете до минимум, тъй като те повишават чревната пропускливост, което може да е предпоставка за развитие на MCAS. Един от начините е да избягвате храни с високо съдържание на антинутриенти, като зърнени и бобови култури, спанак, червено цвекло и шоколад. Друга възможност е да редуцирате съдържанието им храната чрез предварително накисване (особено ефективно при зърнени и бобови).
3. Тествайте се за хранителни алергии
Специфичното при повечето алергии е, че при контакт с алергена в тялото се активират специфични антигени. Антигените провокират организма да произведе антитела, които да противодействат алергените. Това активира мастицитите и те започват да секретират хистамин и други възпалителни медиатори. В следствие на тези процеси в организма се развива алергична реакция.
Ако страдате от MCAS и едновременно с това имате алергия е есенциално да установите към какво сте алергични. По този начин ще можете поне частично да контролирате симптомите като изключите алергена от менюто си или го избягвате в околната среда.
4. Разберете дали не страдате от хистаминова непоносимост
Едно от веществата, които се отделят от мастоцитите в огромни количества е хистамин. Този биогенен амин е отговорен за характерните симптоми на алергична реакция. Когато се акумулира организма, той може да предизвика сериозни проблеми, тъй като способността на тялото да го метаболизира спада. Друга причина за повишаване на хистаминовите стойности може да бъде понижената активност на ензима ДАО, който отговаря за разграждането на хистамина в храносмилателния тракт. И в двата случая високите хистаминови нива значително влошават симптомите на синдром на мастоцитна активация.
Според клиничните тестове не всички хора с MCAS са сензитивни към храни с високо съдържание на хистамин. Въпреки това повечето се повлияват добре от нискохистаминова диета. Друг начин да подпомогнете метаболизма на хистамин е кат приемате ДАО добавка.
5. Изберете подходящи храни
Един от най – добрите начини да разберете кои храни са подходящи за вас е елиминационната диета. Според специалистите, след като вече знаете какво да консумирате и какво не е препоръчително да се придържате към противовъзпалителен режим на хранене. Данните от клиничните тестове сочат, че пациентите с MCAS се повлияват добре от консумацията на храни, които успокояват мастоцитната активност и подобряват чревното здраве:
- Пресни органични меса и животински продукти от пасищни животни
- Свежи плодове и зеленчуци с ниско съдържание на антинутриенти и хистамин
- Растителни храни с високо съдържание на фибри
- Мазнини с високо съдържание на Омега – 3 мастни киселини
- Повишен прием на витамини A, D, E, С, които помагат за регулиране на имунната функция
- Функционални храни, които стабилизират мастоцитната функция (нар, лук, каперси, моринга, коприва, джинджифил и др.), стига да не са противопоказни
Източници
Valent P, Akin C, Nedoszytko B, Bonadonna P, Hartmann K, Niedoszytko M, Brockow K, Siebenhaar F, Triggiani M, Arock M, Romantowski J, Górska A, Schwartz LB, Metcalfe DD. Diagnosis, Classification and Management of Mast Cell Activation Syndromes (MCAS) in the Era of Personalized Medicine. Int J Mol Sci. 2020 Nov 27;21(23):9030. doi: 10.3390/ijms21239030. PMID: 33261124; PMCID: PMC7731385.
Folkerts J, Stadhouders R, Redegeld FA, Tam SY, Hendriks RW, Galli SJ, Maurer M. Effect of Dietary Fiber and Metabolites on Mast Cell Activation and Mast Cell-Associated Diseases. Front Immunol. 2018 May 29;9:1067. doi: 10.3389/fimmu.2018.01067. PMID: 29910798; PMCID: PMC5992428.
Uranga JA, Martínez V, Abalo R. Mast Cell Regulation and Irritable Bowel Syndrome: Effects of Food Components with Potential Nutraceutical Use. Molecules. 2020 Sep 20;25(18):4314. doi: 10.3390/molecules25184314. PMID: 32962285; PMCID: PMC7570512.