Освен че е време за уют и топлина в компанията на близките хора, коледният сезон е ежегодно кулинарно изкушение. По време на фестивния период всички с радост се събираме около отрупаните трапези и охолно се наслаждаваме на любимите си празнични блюда, макар и да знаем какви ще бъдат последствията за стомасите и фигурите ни. За мнозина, обаче, коледните пиршества могат да бъдат истинско предизвикателство за волята и здравето… Ако вие или член на семейството ви страдате от хистаминова непоносимост или синдром на мастоцитна активация, със сигурност знаете за какво говорим!
Хистаминовата непоносимост е изключително неприятно състояние, което силно ограничава списъка на позволените храни. В динамичното и натоварено ежедневие това може и да не ви прави впечатление и да не обръщате внимание на това какво си хапват другите, но по време на празниците рестриктивната диета може да сломи коледния дух на всеки. За щастие има множество вкусни нискохистаминови рецепти, които да споделите със семейството си тази Коледа, за да не се чувствате като аутсайдер на фестивната трапеза!
Нискохистаминови рецепти за Коледната трапеза
Нискохистаминова супа от сладки картофи
Необходими продукти
- 350 гр. карфиол
- 300 гр. сладки картофи
- 1 глава червен лук
- 1 глава фенел
- 2 ч.л. настърган пресен джинджифил
- 2 скилидки чесън
- Сол
- 4 чаши вода
- 2 – 3 с.л. зехтин
- Пресни подправки за сервиране (магданоз, мащерка)
Начин на приготвяне
- Нарежете всички съставки на средно големи парчета и сложете в мутикукър. Прибавете необходимото количество вода и гответе според указанията на уреда. Ако не разполагате с мултукукър може да сварите зеленчуците в тенджера. След като водата заври, оставете съставките да къкрят до пълно омекване.
- Пасирайте супата до пълно хомогенизиране.
- Прибавете зехтина и разбъркайте добре.
- Сервирайте със щедра поръчка от пресни подправки.
Нискохистаминова разядка с печен чесън
Необходими продукти
- 1 глава карфиол
- 1 глава чесън
- ½ ч. зехтин
- Сокът от ½ лимон (може да замените с каму каму на прах)
- Сол на вкус
- 2 с.л. вода (при необходимост)
Начин на приготвяне
- Вземете няколко главички чесън и отрежете горната им част (откъдето изникват перата), така че да се покажат скилидките. Наредете ги в тавичка с отрязаната част нагоре, покрийте с фолио и печете до омекване в умерено загрята фурна.
- Разделете карфиола на розички и пригответе на пара до омекване в уред за готвене на пара или в тенджера с приставка за готвене на пара.
- Почистете 1 глава от изпечения чесън и прибавете заедно с всички останали съставки в блендер или в подходяща купа. Пасирайте до получаване на хомогенна и гладка смес. Ако полученият „хумус“ е прекалено гъст, добавете 1 – 2 с.л. вода и пасирайте отново.
- Може да гарнирате със сусамово семе и зехтин.
- Сервирайте с крекери от ленено брашно.
***Останалия печен чесън можете да почистите и да съхранявате във фризер за други рецепти.
Нискохистаминови крекери от ленено брашно
Необходими продукти
- 1 ч. фино смляно ленено семе
- ¼ ч. смлени тигрови ядки (може замените с макадамия или бадеми)
- 1 ¼ ч. хладка вода
- 1 ч.л. сол
Подправки по избор
- ¼ ч.л. чесън на прах
- ¼ ч.л. сушен риган
- ¼ ч.л. сушена мащерка
Начин на приготвяне
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Застелете тавичка с хартия за печене или силиконова подложка за печене.
- За най -добри резултати смелете лененото семе и ядките в мелнична за кафе / ядки. Ако нямате такава възможност вземете смлени семена и ядки.
- В подходяща купа добавете лененото брашно и смлените ядки, прибавете водата и солта и разбъркайте добре. Получената смес трябва да е гъста колкото смес за палачинки. При необходимост добавете още вода.
- Излейте сместа в тавичката за печене и разстелете добре. Внимавайте да няма дупчици и неравности.
- Печете около 30 минути или докато краищата станат кафяви.
- Нарежете или начупете крекерите преди да са изстинали напълно.
Нискохистаминови пилешки кюфтета
Необходими продукти
- ½ кг. прясно пилешко месо (от бутчета или бяло месо)
- ¼ глава лук, нарязана на ситно
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. ситна нарязан магданоз
- 1 с.л. кокосово масло
Начин на приготвяне
- Смелете или бледирайте месото.
- Добавете подправките, солта и зехтина.
- С навлажнени ръце оформете 10 кюфтета.
- Наредете в еър фраиър и гответе според указанията. Ако не разполагате с такъв уред, може да сготвите кюфтетата в тиган с малко кокосово масло.
- Сервирайте с пюре от печено цвекло.
Нискохистаминово пюре от печено цвекло
Необходими продукти
- 4 – 5 средни по размер глави цвекло
- Зехтин
- Сол на вкус
- Магданоз
- Пресен лук
Начин на приготвяне
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Измийте добре и подсушете цвеклото.
- Увийте всяка глава от цвеклото в хартия за печене. Наредете в тавичката и печете около 35 минути, до пълно омекване.
- Обелете цвеклото докато е още топло и го пасирайте, заедно с останалите съставки.
- Може да добавите лимонов сок или малко оцет.
- Сервирайте като гарнитура към месо или като разядка.
Нискохистаминови коледни курабийки
Необходими продукти
- 225 гр. бадеми, лешници или други ядки, които толерирате
- 190 гр. овесено брашно или фино смлени овесени ядки
- 125 мл. кленов сироп
- 2 с.л. кокосово масло
- 2 с.л. настърган пресен джинджифил
- 1 ч.л. канела ако я понасяте в малки количества
Начин на приготвяне
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Застелете две тавички с хартия за печене.
- Смелете ядките на фино брашно.
- В подходяща купа смесете брашното, смлените ядки и щипка сол.
- Разтопете кокосовото масло на водна баня и прибавете заедно с кленовия сироп към сухата смес. Прибавете джинджифила и канелата.
- Месете с ръце до получаване на хомогенно, леко лепкаво тесто.
- Може да оставите тестото да се охлади в хладилника за 30 минути.
- Разточете тестото на тънка кора върху силиконова подложка или друга незалепваща повърхност.
- Нарежете с формички, наредете в тавичките и печете за 8 – 10 минути.
Финални думи
Въпреки че рецептите, които ви предлагаме са нискохистаминови, в тях се съдържат продукти, които биха могли да провокират повишаване на хистаминовите нива при някои хора. Това се дължи на индивидуалната толерантност на организма към различни храни. Поради тази причина е много важно да знаете кои храни и в какви количества са подходящи за вас и да съставите празничното меню според собствената си поносимост. Ако все пак ви се иска да хапнете или пийнете нещо забранено, ви препоръчваме да приемете DAOfood®Plus преди да седнете на масата. Хранителната добавка съдържа лесно усвоима форма на ензима ДАО, който отговаря за разграждането на поетия чрез храната хистамин. Само една капсула от суплемента е достатъчна, за да редуцира осезаемо неразположението и здравословните проблеми, предизвикани от повишената секреция на биогенния амин в кръвта.