Недостигът на диамино оксидаза (DAO) е една от най-честите причини за непоносимост към хистамин. Този ензим е отговорен за разграждането на хистамина в тялото. Когато нивата му са ниски, в организма започва да се натрупва хистамин, което отключва хистаминова непоносимост, алергични реакции и различни неприятни здравословни състояния.
Какво представлява хистаминовата непоносимост
Изследванията показват, че поне 1% от световното население страда от непоносимост към хистамин и почти 80% от засегнатите са жени на средна възраст.
Непоносимостта към хистамин възниква поради свръхпроизводство и натрупване на хистамин в организма и невъзможността му да се разгради. Това може да причини редица хронични неразположения като алергични реакции, нарушения на храносмилателния тракт (IBS), запушен нос, астма и други изключително неприятни симптоми.
Въпреки че може да се диагностицира чрез консултация с лекар и наблюдение на често срещаните симптоми на непоносимост към хистамин, да се открие основната причина, е жизненоважно за справяне със симптомите. Една често срещана причина е недостигът на DAO ензими. Всъщност проучванията показват, че дефицитът на DAO е причината за над 70% от случаите на непоносимост към хистамин. И така, как да разберете дали в основата на вашата непоносимост към хистамин е липсата на ензима?
Какво причинява дефицит на DAO
Когато тялото ви трябва да намали нивата на хистамин, то изисква два естествено срещащи се ензима, известни като DAO и хистамин N-метилтрансфераза (HNMT). Ако тези ензими не са налични или ако тялото ви не може да произвежда достатъчно количество от тях, това може да доведе до натрупване на хистамин.
Има няколко фактора, които могат да причинят дефицит на DAO, включително:
- Генетично наследяване – някои хора притежават генетична мутация, която води до дефицит на ензима диаминооксидаза.
- Лекарства – както лекарствата, отпускани по лекарско предписание, така и лекарствата, които се продават без рецепта, могат да допринесат за намалени нива на ензима на диаминоксидаза. Важно е да говорите с вашия лекар за страничните ефекти на лекарствата и да четете внимателно листовките им.
- Хормонални нарушения – дисбалансът на естроген и прогестерон може да повлияе неблагоприятно на много от нормалните функции на тялото, включително и на нивата на хистамин.
- Стомашно-чревни разстройства – нарушения като синдром на раздразнените черва (IBS), болест на Crohn, улцерозен колит, целиакия и бактериален свръхрастеж в тънките черва (SIBO) могат да повлияят негативно на способността на тялото да произведе подходящите количества от ензима DAO.
- Недостиг на хранителни вещества – дефицит на B6, витамин С, цинк или мед може да ви изложи на риск или да допринесе за дефицит на DAO.
- Консумиране на богати на хистамин храни – някои храни могат да инхибират функционирането на DAO ензима или да допринесат за изявяването на симптоми като претоварват тялото с повече хистамин, отколкото вашите ензими могат да разградят.
- Алкохол – той е един от най-мощните инхибитори на DAO ензима, като по този начин допринася за повишени симптоми на хистаминова непоносимост, наред с високото съдържание на самия хистамин.
Дефицитът на DAO може също да повлияе на множество органи (белите дробове, кожата, сърдечно-съдовата система, мозъка, храносмилателната система и др.), което води до множество допълнителни негативни симптоми. В зависимост от тежестта на дефицита, тези симптоми могат да са по-силно изразени след консумиране на определени храни.
Също така е важно да се отбележи, че симптомите не винаги се появяват веднага. Може да отнеме цял ден, докато тялото отчете натрупването на хистамин. И така, храната, която сте консумирали сутринта, може да е причината за сънливост или дразнене по кожата, които изпитвате часове по-късно.
Тъй като може да бъде трудно да се определят задействащите фактори, много хора смятат, че елиминационната диета, която съдържа храни с ниско съдържание на хистамин, е полезна за идентифициране на непоносимостта към хистамин и разбиране кои храни е добре да се избягват. Ние ще разгледаме някои от тези храни малко по-долу.
Как да увеличим DAO ензимите естествено
Към днешна дата има много проучвания за предотвратяване на дефицита на DAO в организма. Изследователите дори са идентифицирали варианти за потенциално предотвратяване и дори елимириране на непоносимоста към хистамин.
Преминете на ниско хистаминова диета
Неотдавнашно проучване установява, че модификация на диетата е първата стъпка за намаляване на симптомите, свързани с непоносимостта към хистамин. Като елиминирате храните с високо хистаминово съдържание от диетата си, позволявате на тялото да навакса и преработи вече наличното количество хистамин. Изследването също така открива, че тези диетични модификации повлияват положително как DAO ензимите се функционират в тялото ви.
Балансирайте приема на мазнини
Що се отнася до актуализирането на вашата диета, някои от най-интересните и подходящи резултати за увеличаване на DAO ензимите са във връзка с редукция на консумацията на мазнини.
Проучванията показват благоприятни резултати, когато пациентите увеличават приема на мононенаситени мазнини и по-специално Омега-9 като основен източник на олеинова киселина. Установено е, че зехтинът увеличава освобождаването на ензима DAO в кръвта с до 500%.
Доказано е, че олеиновата киселина има и други ползи за здравето, като регулиране на кръвното налягане, особено когато се консумира като част от средиземноморската диетата. Можете да готвите със зехтин или да включите ядки като макадамия в хранителния си режим, за да предотвратите дефицита на DAO.
Също така е установено, че при прекомерна консумация на полиненаситената омега-6 мастна киселина, намираща се в някои растиелни и животински продукти (мазни меса, зрели сирена, олио от гроздови семена и др.), тялото я преобразува в провъзпалителната арахидонова киселина, която причинява голямо повишаване на стойностите на хистамина.
Редуциране на количеството омега-6 в диетата показва значително намаляване на възпалението и облекчава симптомите на непоносимост към хистамин. Заменете продуктите богати на омега-6 с храни, които съдържат омега-3 мастни киселини. Последните имат доказано противовъзпалително действие и се грижат за поддържането на оптимално здраве.
Важно при консумирането на мазнини е използването на устойчиви на топлинна обработка масла, включително студенопресовано кокосово масло за печене и готвене при високи температури. Можете да използвате редовно зехтин и масло от макадамия за готвене при ниска температура.
Яжте правилните протеини
Процесът по обработване на притетите чрез храната протеини до голяма степен е отговорен за освобождаването на ензима DAO. Това помага на тялото да се справи с погълнатите амини и хистамини, като същевременно предотвратява натрупването на хистамин в тялото. Следователно, храненето с чисти и здравословни протеини е от изключителна важност. Потърсете органични меса, които идват от свободно отглеждани пасищни животни, и пресни морски дарове, за да увеличите DAO активността.
Минимизирайте вредните съставки
Важно е да разберете, че избягването на изкуствени съставки и пестициди в храната може да окаже огромно влияние върху храносмилането, производството на DAO и върху хранителните алергии. Възможно най-естественото хранене ще се отразни благоприятно на здравето.
Подпомагане здравето на червата
Както вече споменахме, по-голямата част от DAO хистамин се произвежда от чревната лигавица. Следователно, насърчаването на здравето на червата и подпомагането на чревните бактерии, чрез използване на висококачествени пробиотици, играе важна роля за намаляване на симптомите на хистаминова непоносимост. Добрите пробиотици могат да увеличат производството и активността на DAO, подпомагайки работата на храносмилателната система и поддържането на здравословна чревна флора.
Вземете витаминни добавки
Недостигът на цинк, мед, витамин В6 и витамин С също може да доведе до възпаления, повишена концентрация на хистамин и намалена активност на DAO. Редовното набавяне на тези хранителни вещества може да увеличи DAO ензимите и да предложи допълнително облекчение на симптомите на непоносимост към хистамин.
За да разберете какви добавки са подходящи за вас, консултирайте се с вашия лекар или със сертифициран специалист, за да сте сигурни, че правите най-добрия избор за подобряване на здравословното си състояние.
Приемайте DAO добавка
Друг лесен начин за увеличаване нивата на DAO е като използвате хранителни добавки, съдържащи този ензим . Те могат да се приемат под формата на таблетки и са лесен начин за намаляване на симптомите на непоносимост към хистамин. В този смисъл, DAOfood plus е чудесно решение! Добавката е специално разработена, за да предлага лесно усвоим ензим, който достига до червата и активно стимулира активността и синтеза на ДАО от тялото.
Намалете освобождаването на хистамин
Въпреки че намаляване на освобождаването на хистамин не увеличава директно ензима DAO, то дава на тялото ви почивка от възпалението и позволява на DAO да навакса и успокои поне част от симптомите ви. Избягвайте храни и напитки, богати на хистамин (захар, алкохол, кофеин, хидрогенирани мазнини, изкуствени овкусители, подобрители и консрванти и др) и заложете повече на вкусни сезонни продукти, особено на тези с противовъзпалително действие.