Хистаминовата непоносимост се поражда, кога в тялото има натрупване на неусвоен хистамин. Това е здравословно състояние, което се характеризира с множество неприятни симптоми. Такъв тип непоносимост може да се отключи по много начини – от лекарства, при досег с определени замърсители на околната среда, както и при консумация на дадени храни.
Именно храните се смятат за най-съществени при проблемите с хистамина, тъй като някои определени продукти съдържат високо съдържание от това вещество и консумацията им предизвиква неприятните симптоми.
Какво се случва в тялото при хистаминова непоносимост
Развиват се следните фактори:
- Увеличаване на количеството на хистамина, което отделя храносмилането на пациента;
- Намаляване ефективността или количеството на диаминооксидаза (DAO) – основният ензим, който разгражда хистамина;
- Намаляване ефективността или количеството на хистамин-N-метилтрансфераза или HNMT – ензим, който помага за разграждането на хистамина в клетките.
Статистически погледнато, хистаминовата непоносимост е сравнително рядка доста рядка, като засяга 1% от населението. Проблемът е, че симптомите й са толкова разностранни, че тя често се бърка за други здравословни проблеми, като хранителни алергии и стомашно-чревни заболявания.
Причини за появата на хистаминова непоносимост
Причините се коренят от една страна в храната, която консумираме и нивата на хистамин, които тя съдържа и от друга – в дейността на ензимите, участващи в разграждането на това вещество.
Ензимът DAO е главният фактор за метаболизирането на хистамина.HNMT участва по-малко в процеса, като не позволява хистамина да се абсорбира в червата и да навлезе в кръвта. Някои фактори обаче могат да пречат на работата на DAO и HMNT или да намалят нивата на тези ензими в червата.
Основните лекарствени препарати, които оказват негативно влияние върху ензимната функция са:
- Лекарства на дихателните пътища, като теофилин;
- Сърдечни лекарства;
- Антибиотици;
- Антидепресанти;
- Антипсихотици;
- Диуретици;
- Мускулни релаксанти;
- Болкоуспокоителни;
- Стомашно-чревни лекарства;
- Медикаменти за гадене и гастроезофагеална рефлуксна болест;
- Лекарства срещу малария;
- Лекарства за туберкулоза.
Списъкът включва също и някои лекарства, които се предлагат без рецепта, както и рецептурни противовъзпалителни средства (НСПВС) и обезболяващи, като:
- Ацетилсалицилова киселина (аспирин);
- Индометацин (индоцин);
- Диклофенак (Волтарен);
- Напроксен.
Други съществени фактори, които влияят на ензимната дейност са:
- Прекалена консумация на алкохол;
- Чревни състояния или нарушения в целостта на чревната мукоза;
- Състояния на черния дроб;
- Недостиг на витамин В-6, витамин С, мед или цинк;
- Екстремен или хроничен стрес;
- Недостатъчно постъпване на кислород в организма;
- Излагане на температурни крайности.
Някои хора са предразположени към развитие на хистаминова непоносимост поради свръхчувствителност към определени лекарствени препарати, като например НСПВС.
Когато тялото не разгражда хистамина от храните, той изтича през чревната лигавица и навлиза в кръвообращението, където може да предизвика имунен отговор.С натрупването на хистамин в кръвта, симптоматиката се обостря.
Симптоми на хистаминова непоносимост
Симптомите на хистаминова непоносимост варират, но в най-честия случай имитират симптомите на други алергични реакции.
Общите симптоми включват:
- Диария;
- Хронично главоболие;
- Зачервяване, особено на главата и гърдите;
- Синдром на раздразненото черво или IBS;
- Запушен нос или обилна хрема;
- Зачервени, сърбящи и подути очи;
- Често кихане;
- Усещане за липса на въздух и задуха;
- Обриви;
- Много сърбяща кожа;
- Необяснима тревожност;
- Стомашни спазми или болка;
- Хроничен запек;
- Гдене и повръщане;
- Газове или подуване на корема;
- Необяснимо изтощение;
- Виене на свят;
- Много суха, силно пигментирана или лющеща се кожа (екзема);
- Нередовна или повишена сърдечна честота;
- Силна менструална болка;
По-рядко срещаните симптоми включват:
- Ниско кръвно налягане;
- Проблеми със съня;
- Подуване около устните, очите и от време на време в гърлото;
- Тремор;
- Загуба на съзнание.
Важността на храната
Повечето хора свързват хистамина с имунните реакции в организма, но храната е също толкова важна. Почти всички храни и напитки съдържат някакво ниво на хистамин. Количеството му е особено високо във ферментирали храни или такива, които изискват сушене или друг вид отлежаване. Други храни и напитки пък съдържат съединения, които помагат за освобождаването на хистамин в организма или блокират производството или ефективността на ензимите DAO и HMNT.
Експертите все още изследват колко точно хистамин има в най-често консумираните храни и напитки, както и как точно някои хранителни вещества увреждат DAO и HMNT. Според настоящите изследвания ежедневните храни и напитки, богати на хистамин, включват:
- Алкохол;
- Отлежали сирена;
- Консервирани, кисели и ферментирали храни;
- Пушени продукти, като наденица, шунка, бекон или салам;
- Бобови растения, като нахут, соя и леща;
- Оцет;
- Кисело мляко;
- Солени закуски;
- Сладкиши с консерванти;
- Шоколад и какао;
- Зелен чай;
- Повечето цитрусови плодове;
- Ананас;
- Консервирана риба, като скумрия и риба тон;
- Фъстъци;
- Спанак;
- Домати;
- Банани;
- Патладжан;
- Ягоди;
- Череши;
- Чили на прах;
- Канела;
- Карамфил.
Храните, които могат да предизвикат отделянето на хистамин, включват:
- Повечето цитрусови плодове;
- Какао и шоколад;
- Домати;
- Пшеничен зародиш;
- Добавки, консерванти и оцветители;
- Боб и варива;
- Ядки.
Храните, които могат да пречат на нивата или функциите на DAO и HMNT, включват:
- Алкохол;
- Енергийни напитки;
- Зелен чай;
- Черен чай;
- Мате чай;
- Сурови яйчни белтъци;
- Kисело мляко, в зависимост от вида на бактериите, които съдържа.
Много видове бактерии, особено често срещаните хранителни замърсители, също могат да произведат вид хистамин в червата. Ако тези бактерии колонизират червата и се размножават, те могат да генерират достатъчно хистамин, за да причинят симптоми.
Хората, които вече имат установена хистаминова непоносимост и искат да намалят симптомите или да се справят напълно със състоянието, често ще трябва да преминат на ниско хистаминова диета. Обикновено това означава ограничаване приема на храни, богати на хистамин. По-рядко се налага пълното им изключване.
Хората с непоносимост към хистамин също трябва да се съсредоточат върху увеличаването на приема на храни и напитки с ниско съдържание на хистамин. В този списък попадат:
- Прясно пилешко месо;
- Варен яйчен жълтък;
- Прясно или бързо замразено месо и риба;
- Повечето пресни зеленчуци с изключение на домати и патладжани;
- Повечето пресни плодове и плодове, освен цитрусови плодове, ягоди и череши;
- Прясно, пастьоризирано мляко и млечни продукти;
- Пълнозърнеста юфка, хляб, крекери и тестени изделия;
- Кокосово и оризово мляко;
- Крема сирене;
- Масло;
- Повечето сокове и смутита на базата на цитрусови плодове;
- Повечето билкови чайове с изключение на черен и зелен;
- Повечето зеленолистни зеленчуци, с изключение спанака;
- Повечето готварски масла.
Дефицити и DAO активност
Има определени витамини и минерали, които значително подобряват DAO активността. Те могат да се набавят през храната или като допълнителни хранителни добавки. Как ще изберете да ги премате зависи от конкретните ви нужди и нивата на тези витамини и минерали в организма ви. При изявен дефицит добавките са по-добър вариант.
Витамините и минералите, които може да са полезни за хора с хистаминова непоносимост, включват:
- Витамин В6, който помага на DAO при разграждането на хистамина;
- Витамин С, който понижава нивата на хистамин в кръвта и помага на DAO при разграждането на хистамина;
- Мед, която повишава нивата на DAO в кръвта и помага на DAO при разграждането на хистамина;
- Магнезий, който може да повиши прага на алергичен отговор;
- Манган, който може да засили DAO активността;
- Цинк, който помага на DAO при разграждането на хистамина;
- Калций, за да помогне за намаляване на копривна треска и зачервяване на кожата;
- Витамин В1;
- Витамин В12;
- Фолиева киселина.
Диагностика и лечение на хистаминова непоносимост
Обикновено диагностицирането на хистаминова непоносимост се извършва чрез определянето и премахването на всички други потенциални медицински причини за дадените симптоми.
Хората със съмнение за хистаминова непоносимост също често са посъветвани да водят дневник на храненето си поне от 2 до 4 седмици, за да може лекарят да идентифицира симптомите и хранителния режим. Лекарите могат също да поискат кръвен тест, за да проверят нивата на DAO и ензимната активност на пациента.
Преди няколко години беше разработен и тест за убождане на кожата за диагностициране на хистаминова непоносимост, но той не се използва широко и не е доказано многократно надежден.
Днес има по-надежден начин за установяване на хистаминова непоносимост и нейното лечение в лицето на ImuPro. Това е специализиран тест, който се състои 4 фази и тества реакциите на тялото към максимум 270 хранителни продукта. Как работи ImuPro и защо е предпочитан от съвременните лекари можете да прочетете тук.
Освен промените в диетата, някои пациенти преминават към прием на антихистаминови лекарства. По-ефективната им алтернатива са хранителните добавки, които увеличават нивата на DAO в организма.
Ето какво казват научните изследвания за DAO хранителните добавки. В проучване от 2016 г. 13 от 14 души с непоносимост към хистамин съобщават за намаляване на поне един симптом след прием на една капсула добавка с ензим DAO 15 минути преди обяд и вечеря в продължение на поне 2 седмици.
В повечето случаи промяната в диетата, както и приемането на ензимни добавки може да помогне за управление на хистаминовата непоносимост.
За да се запазят резултатите, повечето хора трябва да ограничат или избягват храни, богати на хистамин в продължение на няколко месеца. Пациентите, възстановяващи се от хистаминова непоносимост, също обикновено трябва да избягват или ограничават употребата на лекарства, за които е известно, че предизвикват отделяне на хистамин за подобно време.
Фокусирането върху качествени, пресни, непакетирани и домашно приготвени храни също е от решаващо значение при възстановяването от хистаминовата непоносимост.
1 коментар